Vijesti

Pripadnik OS BiH kaplar Semir Sarajkić brzom reakcijom spasio život fudbaleru


Pripadnik Oružanih snaga BiH na službi u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) kaplar Semir Sarajkić, koji je ujedno i certificirani savezni fudbalski sudija, brzom i prisebnom reakcijom spasio je život jednom fudbaleru za vrijeme suđenja fudbalske utakmice. Utakmica se odigrala 07.06.2018. godine u Posušju, u okviru razigravanja za ulazak u Prvu ligu FBiH između Posušja i Goražda.

Završetak ovog meča obilježio je duel prvotimca Goražda Nedima Kurtovića i jednog domaćeg fudbalera, nakon kojeg je Kurtović ostao nepomično ležati bez svijesti, dok su  publika i svi akteri meča nakratko „zanijemili“. Tada je došlo do brze reakcije glavnog sudije Semira Sarajkića, koji je izvadio jezik povrijeđenom Kurtoviću, spriječivši gušenje i fatalne posljedice. Nakon toga ga je postavio u odgovarajući položaj i time pokazao vrhunsku obučenost i prisebnost u pružanju prve pomoći.

Dan nakon utakmice kaplar Sarajkić je opisao svoje iskustvo:

"Nakon naizgled bezazlenog duela dva igrača primijetio sam da je igrač ostao ležati nepomično na zemlji. Kada sam shvatio što se dešava, odmah sam mu pritrčao te primijenio stečeno znanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u pružanju prve pomoći i to tako da sam ga okrenuo na bok i izvadio mu jezik da ne bi došlo do gušenja. Nakon moje brze reakcije, povrijeđeni igrač je došao svijesti. Na kraju se sve dobro završilo, jer je spašen jedan ljudski život", kazao je kaplar Sarajkić.

Prilikom pružanja pomoći povrijeđenom, kaplar Semir Sarajkić je pokazao osposobljenost, ali i hrabrost prilikom intervencije spašavanja ljudskog života. Ovaj čin kaplara Sarajkića bio je izuzetan jer ovakve povrede često mogu biti fatalne, a za spašavanje je od presudnog značaja pravovremena i odlučna reakcija. Povrijeđenom igraču želimo brz i uspješan dalji oporavak, te nastavak uspješne fudbalske karijere.

3 FOTO GALERIJA