Vijesti

OS BiH učestvovale na takmičenju izviđačkih jedinica u Estoniji


Ekipa OS BiH učestvovala je na prestižnom međunarodnom takmičenju izviđačkih jedinica „Recon ULF – Admiral Pitka Recon Challenge” koje se tradicionalno održava u Estoniji.

Ovogodišnje takmičenje realizovano je od 28.7. do 6.8.2018. godine, uz učešće 30 četveročlanih timova iz 11 zemalјa (SAD, V. Britanija, Estonija, Švedska, Danska, Polјska, Finska, Italija, Latvija, Litvanija i Bosna i Hercegovina). Takmičenje je zvanično otvorio estonski generalmajor Meelis Kilii, u mjestu Mustvee okrug Jogevamaa, a naše oružane snage su na istom učestvovale drugu godinu za redom. Pored toga što smo imali takmičarsku ekipu OS BiH, jedan naš pripadnik nalazio se i u međunarodnom takmičarskom timu sastavlјenom od pripadnika Nacionalne garde Maryland, Oružanih snaga Estonije i OS BiH.

Kao jedan od najtežih i najzahtjevnijih izviđačkih događaja ovakvog tipa u svijetu, ovo takmičenje se sastoji od četverodnevnog marša dugog oko 150 kilometara bez odmora i spavanja, s rješavanjem niza taktičkih zadataka. Tokom kretanja kroz guste i vlažne estonske šume, ekipe su bile izložene dejstvima OPFOR snaga, koje su provjeravale sposobnosti timova da savladaju prirodne i vještačke prepreke, riješe različite izviđačke zadatke i sačuvaju snagu i koncentraciju da savladaju rutu i prijeđu preko cilјne linije. Primjenjujući taktičko-tehničke procedure i koristeći specijalna sredstva i opremu izviđačkih jedinica, tim OS BiH je uspio da kompletira izviđački izazov i tako prikazao trenutne sposobnosti OS BiH u ovom segmentu.

Zahvalјujući izuzetnoj pripremlјenosti, visokom nivou motivacije i profesionalnom ponašanju u ovakvom okruženju, tim OS BiH je zauzeo treće mjesto od međunarodnih ekipa i 11. u ukupnom poretku, što predstavlјa izuzetan uspjeh s obzirom na to da je ovo tek naše drugo učešće na ovom događaju. Uspjeh je tim veći, što je ostvaren uprkos iscrplјenosti i lakšim povredama, koje su neminovnost na ovakvim takmičenjima. Multinacionalni tim u kom se nalazio jedan pripadnik OS BiH također je uspješno kompletirao ovaj izviđački izazov.

Svečanom zatvaranju takmičenja pored predstavnika OS Estonije prisustvovala je i komandant Nacionalne garde Maryland generalmajor Linda L. Singh, koja je pripadnicima OS BiH čestitala na postignutom uspjehu i izrazila želјu da sljedeće godine formiramo zajednički tim sa Nacionalnom gardom Maryland u kom bi učestvovali sa po dva člana. Poseban značaj ovog takmičenja, pored dostojanstvenog prezentovanja OS BiH, je činjenica da se na ovaj način razvijaju sposobnosti naših izviđačkih jedinica, te unapređuje saradnja sa Nacionalnom gardom Maryland i oružanim snagama drugih zemalјa.

15 FOTO GALERIJA