Vijesti

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović u posjeti SAD-u


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodi delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja će u periodu od 10. do 19. oktobra 2018. godine boraviti u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je planirano, visoka vojna delegacija do 14. oktobra posjetit će Komandu i jedinice Nacionalne garde Savezne Države Maryland.

Tom prilikom generalpukovnik Senad Mašović sastat će se s komandantom NG Maryland generalmajorom Lindom Singh i guvernerom Marylanda Larryjem Hoganom.

Između ostalog, razgovarat će o dosadašnjoj realizaciji i nastavku saradnje Bosne i Hercegovine i Marylanda, koje ove godine obilježavaju 15. godišnjicu uspješne saradnje, a pri čemu su Oružane snage BiH dale značajan doprinos.

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sastat će se i sa šefom Biroa za nacionalnu gardu u Ministarstvu odbrane SAD-a generalom Josephom Laurenom Lengyelom.

Također, na poziv načelnika Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD generala Joseph Dunforda, delegacija Oružanih snaga BiH učestvovat će na Konferenciji načelnika odbrane koja će biti održana u Washingtonu od 15. do 17. oktobra, na temu ”Borba protiv nasilnih ekstremističkih organizacija.”

Tokom posjete SAD-u predviđen je i niz drugih radnih sastanaka i susreta s vojnim i civilnim predstavnicima Marylanda, kao i predstavnicima oružanih snaga država učesnica Konferencije.