Vijesti

Promovisana Peta klasa oficira Oružanih snaga BiH


Svečana zakletva V klase mladih oficira organizovana je danas, 4. decembra 2018. godine u Domu Oružanih snaga BiH. Osnovnu oficirsku obuku OS BiH uspješno su završila 64 kandidata, te je ovom prilikom upriličena ceremonija polaganja zakletve i potpisivanja ugovora o prijemu u profesionalnu vojnu službu OS BiH u kategoriji oficira.

Ceremoniji su prisustvovali zamjenik ministrice odbrane za politiku i planove gospodin Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, zamjenici načelnika ZŠ generalmajor Gojko Knežević i generalmajor Ivica Jerkić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, zamjenik komandantice NATO-a štaba u Sarajevu brigadir Morten Henriksen, komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer, predstavnici Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, parlamentarni vojni predstavnik Boško Šiljegović, predstavnici EUFOR-a u BiH, visoki dužnosnici MO i OS BiH, predstavnici vojnodiplomatskog kora akreditirani u BiH te članovi porodica mladih oficira OS BiH.

Svečanu zakletvu danas su položile 64 osobe od čega je 16 djevojaka i 48 mladića koji će u profesionalnu vojnu službu stupiti u početnom činu potporučnika, a u budućnosti će obnašati dužnosti na liderskim pozicijama u jedinicama Oružanih snaga. Oni će se nastaviti obučavati kako na individualnom nivou, tako i u raznim drugim vidovima kolektivnog obučavanja i usavršavanja koje Oružane snage praktikuju, a u cilju održavanja spremnosti i podizanja profesionalnih standarda na viši nivo.


Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH od 2013. godine uz velikodušnu pomoć partnera Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kancelarije Vojnog predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva i Štaba NATO-a u Sarajevu, kontinuirano putem javnih konkursa, koji su zasnovani na najvišim standardima i propisima koji vrijede u zemljama članicama EU zanavljaju oficirski vojni kadar odabirom kandidata za oficirsku obuku, sa završenim fakultetom iz civilstva. U skladu s tim, svim zainteresovanim pripadnicima unutar sistema, koji ispunjavaju uslove nevedene u oglasima, omogućeno je ravnopravno apliciranje na tražene pozicije.

Na današnjoj ceremoniji prisutnima se obratio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović koji je ovom prilikom naglasio da su oficiri koji su danas svečano položili zakletvu budućnost i perspektiva Oružanih snaga BiH.

General Mašović je istakao da opredjeljenje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH da se pruži prilika mladićima i djevojkama širom BiH, predstavlja izuzetno važan iskorak i novi kvalitet, te da se u tu svrhu organizovan vlastiti proces odabira i obuke oficira OS BiH i to ne samo s ciljem da bi podmladili svoj oficirski kadar, već i da bi osigurali jednobraznost selekcije i prijema zasnovanih na najsavremenijim metodama odabira i obuke, a u cilju dostizanja i dobijanja maksimalnog kvaliteta odabranog personala.

„Poštovani mladi potporučnici, danas počinje novo poglavlje u vašem životu. Završetkom obuke koja nije bila nimalo jednostavna i laka, stekli ste znanja i vještine koje su vam potrebne da kao mladi lideri uspješno izvršavate postavljene zadatke u OS BiH. Ono što krasi Oružane snage jeste prilika za kontinuiranom edukacijom u različitim poljima obuke i obrazovanja. Do sada ste shvatili da su OS BiH razvile kapacitete za karijernu edukaciju oficira od početnog čina zaključno sa činom pukovnika, čime vam je omogućeno osposobljavanje za napredovanje u službi i postavljenja na dužnosti sa višim nivoom odgovornosti. Imajući u vidu navedeno, želim da napomenem da ste završili tek jedno, iako vrijedno, poglavlje vaše edukacije dok će drugo poglavlje trajati do kraja vaše službe“, rekao je general Mašović te nastavio: „Poštovane porodice, rodbino i prijatelji naših mladih oficira, možete biti više nego ponosni da su vaše kćerke i sinovi izabrani da budu dio OS BIH koje će uvijek biti spremne da izvršavaju sve Zakonom o odbrani definisane zadatke. Od vas očekujem da ćete im kao i do sada pružiti nesebičnu podršku da bi uspješno savladali sve izazove u njihovoj daljoj službi.“

On je na kraju iskoristio priliku i iskazao zahvalnost partnerima i prijateljima koji nesebično pomažu da OS i MO BiH realizuju ovaj važan projekat, zahvalio se Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, te istakao zalaganje i profesionalni odnos pripadnika Komande za obuku i doktrinu koji su još jednom uspjeli uspješno izvesti još jednu generaciju mladih vođa.


Zamjenik ministrice odbrane za politiku i planove gospodin Sead Jusić je ovom prilikom istakao ličnu zahvalnost partnerima ovog projekta, a tokom svog obraćanja naglasio je ulogu i značaj budućih oficira u Oružanim snagama BiH i cijelom BiH društvu, te kazao: „Proces zanavljanja oficirskog kadra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izazovan je i odgovoran posao, kojega Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine smatra jedinom od prioriteta s ciljem dobivanja lica u sistemu Oružanih snaga BiH koje će biti spremne nastaviti voditi našu zemlju ka integracijama u Europsku uniju i NATO, što je naše strateško opredjeljenje i put koji nema alternativu za Bosnu i Hercegovinu.“

Gospodin Jusić, čestitao je mladim oficirima Oružanih snaga BiH i njihovim porodicama polaganje svečane zakletve i zaželio im uspješnu karijeru u OS BiH kao i brzo prilagođavanje u novim okolnostima i uslovima života. Pored čestitki i želja koje je zamjenik ministrice uputio budućim oficirima, istakao je i svoja očekivanja i obaveze: „Od vas tražim puno poštivanje svih kolegica i kolega u sistemu odbrane, uvažavanje međusobnih različitosti s najviših stepenom etičnosti i pravednosti. Očekujem da svojim znanjem, motivacijom i entuzijazmom doprinesete jačanju sposobnosti Oružanih snaga i vjerujem da ćete pruženu priliku iskoristiti na najbolji mogući način, ne ustručavajući se biti lider novih ideja i vizija.“


Prisutnima se, također, obratila kao najuspješnija polaznica V klase oficira OS BiH potporučnica Sanja Cvetković, koja je istakla da je velika čast biti oficir OS BiH te da se uloga ovih mladih ljudi ovim činom mijenja i postaje veća i odgovornija, naglašavajući kako će se truditi da opravdaju ukazano povjerenje, te se maksimalno angažovati na daljem ličnom usavršavanju.

Ona je istakla činjenicu da su oni od ovog trenutka u službi države BiH i njenih građana, te da je njihov primarni zadatak da uspješno odgovore svim izazovima i zadacima u sklopu misije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

58 FOTO GALERIJA