Vijesti

Oficiru Oružanih snaga BiH uspješno izvršena operacija bubrega u Republici Turskoj


Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su poduzele napore i u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama Republike Turske uspješno dogovorile besplatno liječenje oboljelog oficira Oružanih snaga BiH kapetana Jasmina Dupovca.

Naime, nakon uspostavljanja dijagnoze teško oboljelom Jasminu Dupovcu, kojem su prestala raditi oba bubrega, i koja je zahtijevala hitnu operaciju bubrega, OS i MO BiH su preduzele sve neophodne korake, te u saradnji sa MO i OS BiH Republike Turske dogovorile besplatnu operaciju i transplantaciju bubrega oboljelog.

Operacija je uspješno realizovana 07. februara 2019. godine tokom koje je davaoc - brat oboljelog donirao jedan svoj bubreg. Obavljeno je presađivanje, i prema nalazima bolnice oba pacijenta se nalaze u stabilnom stanju.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, zajedno sa delegacijom OS BiH koja je boravila u višednevnoj posjeti odbrambenim institucijama Republike Turske, iskoristio je priliku i posjetio kapetana Jasmina Dupovca i njegovog brata.

U razgovoru sa osobljem bolnice dobio je uvjerenje da je operacija protekla u najboljem redu. General Mašović je tokom obilaska ponudio i svaku drugu vrstu dodatne pomoći Dupovcu i njegovoj porodici, ako se za to ukaže potreba.

Uz članove delegacije OS BiH, u posjeti je bio i vojni ataše R. Turske u BiH brigadir Gulhan Yilmaz.

Također, ovim prilikom MO i OS BiH izražavaju posebnu zahvalnost spec. dr. Ahmet Faysal Guleru koji je izvršio operaciju, kao i ostalom osoblju bolnice “Dr. Sadi Konuk” u Istanbulu, te Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu odbrane, Oružanim snagama, Ambasadi R. Turske u BiH i državi Republici Turskoj, na iskazanoj humanosti i pružanju pomoći u spašavanju jednog mladog života.