Vijesti

Svečano obilježen 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka


U kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci, u organizaciji Komande 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, 12. maja 2017. godine tradicionalno je proslavljen Dan Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Centralnoj svečanosti, upriličenoj povodom proslave 25. godišnjice od formiranja Vojske Republike Srpske i 12. godišnjice postojanja 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, potpredsjednik Narodne skupštine RS dr. Nenad Stevandić, predsjednik Odbora za sigurnost u NSRS Milanko Mihaljica i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović. Svečanosti su prisustvovali i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Mirko Tepšić, zamjenik komandanta KP OS BiH brigadni general Gojko Knežević, komandant 6. pješadijske brigade OS BiH brigadni general Radovan Ilić, zamjenici komandanta OK OS BiH brigadni generali Ivica Jerkić i Mirsad Ahmić, generalni inspektor u MO BiH brigadni general Enes Husejnović, veliki broj ministara u Vladi RS i Vijeću ministara BiH, predsjednik BORS-a general Milomir Savčić, penzionisani generali VRS i delegacija MO i Vojske Srbije na čelu sa brigadnim generalom Ilijom Todorovim. Također, centralnoj svečanosti prisustvovao je i veliki broj zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života Republike Srpske, predstavnici MO i OS BiH, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, vojnodiplomatski predstavnici akreditovani u BiH te brojne druge zvanice i gosti.

Svečanost je započela postrojavanjem pripadnika 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka i predajom raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću od strane komandanta 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadira Nedeljka Kopuza.

U svom obraćanju domaćin svečanosti, komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadir Kopuz, zahvalio se zvanicama i gostima na prisustvu svečanosti te istakao da pripadnici puka s ponosom gaje tradiciju naroda i vojske iz koje su nastali i čine sve da identitet srpskog naroda u OS BiH bude prepoznatljiv, te da se očuva uspomena na Vojsku Republike Srpske. Istakao je da se iskreno nada da će negativna iskustva iz prošlosti biti opomena svima koji odlučuju o sudbini naroda na ovim prostorima te da se ne smije zaboraviti ogroman broj palih boraca koji su dali svoj život da bi mi danas živjeli u slobodi. Naglasio je da će u narednom periodu učiniti sve da se dodatno unaprijedi saradnja svih relevantnih faktora na polju očuvanja tradicija Vojske Republike Srpske i kulturno-historijskog naslijeđa srpskog naroda.

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te predsjedavajući Predsjedništva BiH gospodin Mladen Ivanić.

Program svečanosti upotpunjen je kulturno-umjetničkim programom u izvođenju gradskog djevojačkog hora „LIRA“ iz Gradiške i kulturno-umjetničkog društva „Čajavec“ iz Banja Luke.

Pored centralne svečanosti, povodom obilježavanja Dana VRS, u srijedu 10. maja u kasarni „Kozara“ održana je manifestacija pod nazivom „Dan otvorenih vrata“ za učenike banjalučkih osnovnih i srednjih škola, te studente Univerziteta u Banjoj Luci. Tokom izuzetno posjećene manifestacije učenicima je predstavljen dio naoružanja i vojne tehnike na upotrebi u OS BiH, nakon čega su posjetioci u Klubu VRS obišli Spomen sobe poginulim borcima VRS i upoznali se sa drugim sadržajima Muzeja VRS.

Kao i svake godine u sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma u četvrtak, 11. maja u Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci služen je i parastos poginulim pripadnicima VRS, nakon čega su brojne delegacije iz političkog i javnog života Republike Srpske položile vijence na spomenik poginulim borcima VRS na groblju Sveti Pantelija i na Spomen kosturnici na Novom groblju u Banjoj Luci.

Također, 11. maja u Klubu Vosjke Republike Srpske u kasarni „Kozara“ održana je promocija knjige «Generali Republike Srpske 1992-2017», koju je izdalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske i Boračka organizacija Republike Srpske, nakon čega je komandant puka upriličio svečani prijem za predstavnike Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, predstavnike grada Banja Luka, te nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vrijedi napomenuti da je ove godine, povodom proslave 12. maja, Komanda puka u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom organizovala konkurs za izbor najboljeg literarnog i likovnog rada za učenike osnovnih škola iz cijele Republike Srpske. Od pristiglih radova stručna komisija Zavoda odabrala je po tri najbolja rada.

Za najbolji literarni rad na ovogodišnjem konkursu izabran je rad Gorice Janković, učenice IX razreda OŠ „Novak Pivašević“ iz Stare Dubrave, dok je za najbolji likovni rad proglašen rad Marije Mišić, učenice VII razreda OŠ „Vuk S. Karadžić“ iz Doboja.

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske provedeno je nizom aktivnosti i u Bileći i u Bijeljini u organizaciji pješadijskih bataljona baziranih na tim lokacijama.

10 FOTO GALERIJA