Vijesti

Počeo Komandno-štabni kurs za oficire OS BiH


Predstavnici Centra za profesionalni razvoj (CPR) u Travniku 22.01.2018. godine su ozvaničili početak 11. klase Komandno-štabnog kursa (KŠK) za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) koji će pohađati 32 polaznika.

KŠK je najviši nivo vojne edukacije u OS BiH. Polaznici koji zadovolјe norme testova i završe kurs bit će osposoblјeni za obavlјanje komandno-štabnih dužnosti na nivoima batalјona i brigada.

Prema riječima načelnika KŠK pukovnika Vladimira Vavana, težište obuke bit će na pet cjelina: komandovanje i kontrola, vojno vodstvo, taktičke operacije, menadžment i opće vojne teme, te fizička obuka. Pukovnik Vavan kazao je da su naučene lekcije iz prethodnih generacija, doprinijele unapređenju organizacije kursa.

Polaznike kursa očekuju ulazna i izlazna provjera znanja, testiranje fizičke spremnosti, vježbe na karti /MAPEKS/, samostalna obrada određenih tema i prezentovanje istih.

Komandant CPR brigadir Edin Ramić, naglasio je obavezu svih polaznika da se ponašaju u skladu s Pravilima i propisima OS BiH i poštuju SOP kursa, ali i SOP koji je na snazi u kasarni „Travnik“. Brigadir Ramić iskazao je nadu da će interakcija između polaznika i instruktora biti klјuč za proširenje znanja i vještina na ovom kursu.

U narednih šest mjeseci koliko traje kurs, iskusan instruktorski kadar bit će na raspolaganju polaznicima kako za vrijeme radnog vremena tako i nakon nastave, a sve s cilјem osposoblјavanja i usavršavanja za više dužnosti u službi. U tome će im pomoći više od 20 stručnih spolјnih predavača.

3 FOTO GALERIJA