Vijesti

Primopredaja opreme i sredstava za STS


U 2.HS brZS i PZO izvršena primopredaja opreme za Službu traganja i spašavanja brigadi ZS i PZO od strane Ambasade Velike Britanije.

Primopredaja donirane specijalističke opreme za Službu traganja i spašavanja u vrijednosti od 100.000 KM izvršena je 10.04.2019. godine u 2. Helikopterskom skvadronu na lokaciji kasarne „Rajlovac OS BiH“

Primopredaji donirane opreme prisustvovao je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nj.E. Matthew Field.

Donirana oprema predstavlja specijalističku opremu službe traganja i spašavanja koja će u mnogome unaprijediti kvalitet izvršenja zadataka helikopterskog spašavanja, odnosno povećati sigurnost letenja na viši nivo. Služba traganja i spašavanja, uspostavljena u br ZS i PZO, u funkciji je izvršenja misijskih zadataka OS BiH, posebno u onom dijelu koji se odnosi na pomoć civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih nesreća i humanitarnih katastrofa. Dio prezentovane opreme predstavlja kolektivnu opremu za spašavanje (korpe za spašavanje, nosila UT 2000, različita alpinistička oprema...), dok drugi dio predstavlja specijalizovanu individualnu opremu Specijalaca STS. Individualna oprema je visoke kvalitete i svojim karakteristikama omogućava sigurno izvršenje zadataka spašavanja na velikim visinama, niskim temperaturama, visokim snježnim nanosima, na vodi i operacijama noću.

Upotrebom dijela donirane opreme (korpe za spašavanje) stvaraju se preduslovi za usvajanje dodatne sposobnosti u oblasti traganja i spašavanja na vodenim površinama. Specijalistička oprema bit će ravnomjerno podijeljena između helikopterskih skavdrona br ZS i PZO u kojima je uspostavljeno 24/7 satno dežurstvo STS.

Donirana oprema predstavlja značajan iskorak u modernizaciji 2.HS/brZS i PZO, što je jedan od prioriteta OS BiH u narednom periodu.

OS BiH nastavljaju s podizanjem spremnosti svojih pripadnika s ciljem podrške civilnim vlastima što predstavlja jedan od značajnih zadataka iz misije OS BiH.

20 FOTO GALERIJA