Vijesti

Vježba vanjskog ocjenjivanja “Dinamičan odgovor 19-5” OS BiH


Na lokaciji Centra za borbenu obuku (CBO) i Centra za borbene simulacije (CBS) Manjača OS BiH, od 30. juna do 06. jula 2019. godine, realizovaće se Vježba vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 19-5“.

Nosilac Vježbe vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 19-5“ je Operativna komanda OS BiH sa svojim podređenim jedinicama, a težišna jedinica za obučavanje je 5.pbr OS BiH.

Treba napomenuti da će OS BiH ove godine po prvi put integrisati kompjuterski podržanu vježbu (CAX) i vježbu na terenu (FTX) te vježbu gađanja (LFX) u jedinstvenu  vježu. Odluke koje budu donosile Komande jedinica i provježbavali na kompjuterima, pripadnici OS BiH će provoditi na terenu u realnom prostoru i vremenu.

Cilj vježbe je da jedinice OS BiH kroz kompjuterski podržanu vježbu, provjere i unaprijede stepen obučenosti komandi, da u realnom vremenu planiraju i izvode konvencionalne operacije, angažujući podređene i pridodane jedinice.

Samim realizovanjem terenske vježbe (FTX), koju provodi 2.pb sa pridodanim jedinicama koja se realizuje uporedo sa CAX, vrši provjeru i unapređenje sposobnosti moduliranih snaga na nivou bataljona da planiraju i izvode konvencionalne operacije u realnom vremenu i prostoru.

Vježbom bojevog gađanja provjerit će se  i unaprijediti borbena sposobnost jedinica direktne paljbene podrške na nivou čete , bataljona i brigade, kao i pješadijskih jedinica nivoa voda da u realnom vremenu i prostoru izvršavaju dodjeljene paljbene zadatke.

Oružane snage BiH sprovodeći obuku doprinose jačanju operativnih sposobnosti i razvijanju vlastitih kapaciteta, te svakodnevno pokazuju opredjeljenost i osposobljenost da budu na usluzi građanima Bosne i Hercegovine.

8 FOTO GALERIJA