Vijesti

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažovan na gašenju požara na planini Romanija


Drugi helikopterski skvadron br ZS i PZO, 27.10.2019. godine dobio je hitan poziv za angažovanje helikoptera UH-1H na gašenju šumskog požara nastalog na širem području Općine Pale, na obroncima planine Romanija u blizini sela Stajna.

Za izvršenje ovako zahtjevnih zadataka, helikopterska posada bila je spremna za polijetanje u najkraćem roku. Helikopter UH-1H 2.HS-a izvršio je polijetanje iz Rajlovca prema rejonu požarišta u 15:00h.

Angažovanje helikoptera UH-1H je bilo od velike pomoći pripadnicima Civilne zaštite i vatrogasnih službi, što je i istaknuto od strane civilnih struktura.

Ističemo da je ovo treća ovogodišnja misija pomoći civilnim vlastima u gašenju požara, a posebno želimo naglasiti da je ovo po drugi put da se u misiji gašenja požara koriste helikopteri tipa UH-1H.

Prilikom izvršenja misije gašenja požara posada 2.HS-a se pridržavala svih propisanih procedura te su dodijeljeni zadatak izvršili sigurno i bezbjedno. 

 Oružane snage BiH će, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i trenutno raspoloživim ljudskim i materijalnim kapacitetima, biti spremne pružiti svu neophodnu pomoć i podršku civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. 

8 FOTO GALERIJA