Vijesti

Takmičenje za izbor najboljeg voda 22. klase kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci


U Centru za osnovnu obuku, 05. novembra 2019. godine, prvi put održano takmičenje za izbor najboljeg voda 22.klase kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci. Kroz različite discipline vodovi su pored jačanja takmičarskog duha, promovisali i izgradnju timskog rada i prezentovali sportske discipline i vojničke vještine.

Završetku takmičenja prisustvovali su parlamentarni vojni povjerenik gospodin Boško Šiljegović, komandant 4.pješadijske brigade brigadir Zdravko Rezo, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, predstavnik Zajedničkog štaba brigadir Zoran Duspara, vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael S. Tarquinto, predstavnik NATO štaba u Sarajevu, predstavnici brigada i drugi gosti, kojima je dobrodošlicu poželio komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Alem Kaplan, pri čemu je istakao značaj organizovanja realističnog takmičenja koje je u skladu sa Doktrinom obuke OS BiH orjentisano na izvršenje misije i usmjereno na rezultate.

Dodao je da samim tim što je takmičenje ovakvog tipa organizovano po prvi put isto je predstavljalo izazov za kandidate ali i instruktore centra, te da je ovim takmičenjem održana zainteresovanost kandidata za obuku, unaprijeđene su njihove vještine, samopouzdanje, individualna odgovornost i timski rad a sa ciljem da kandidati po završetku obuke budu spremni za izvršenje misije budućih jedinica.

Po završetku takmičenja komandant Centra za osnovnu obuku dodjelio je prelaznu zastavicu komandiru najboljeg voda, potporučniku Omiću, dok je komandant Komande obuke i doktrine brigadir Blavicki dodjelio pohvale kandidatima koji su pokazali najveće zalaganje u najboljem vodu. 

Kandidatima na obuci i prisutnim gostima ispred Zajedničkog štaba obratio se brigadir Zoran Duspara, koji je čestitao najboljima ali i ostalim kandidatima jer su svi oni pobjednici samim tim što su izabrali ovo časno zvanje a posebno u današnje vrijeme kada mladi ljudi svoju budućnost vide na nekim daljim putevima.

15 FOTO GALERIJA