Vijesti

Pripadnici OS BiH učestvovali na obuci izviđačkih jedinica ,,Action During Extreme Weather Follow –up“


Tapa – Estonija, 10.02. – 23.02.2020.godine. – Pet pripadnika OK OS BiH predvođenih poručnikom Nemanjom Neškovićem iz brigade taktičke podrške, učestvovali su u veoma zahtjevnoj obuci izviđačkih jedinica u ekstremnim zimskim uslovima.

Namjena ovog događaja bazirana je na provjeri i obučavanju operativne samostalnosti i interoperabilnosti izviđačkih jedinica, kao i saradnja sa pripadnicima partnerskih oružanih snaga u cilјu razmjene iskustava.

Ove godine su OS BiH po prvi put uzele učešće na ovom događaju.Obuka je organizovana i realizovana u realističnim uslovima, a izvodili su je instruktori iz sastava Nacionalne garde Merilenda – SAD i OS Estonije.

Završna vježba je realizovana na poligonima u Narvi i Tapi, gdje su pripadnici OK OS BiH učestvovali u ulozi snaga za brzo djelovanje u sastavu 1.pješadijskog batalјona OS Estonije.

Po završetku obuke, pripadnicima OK OS BiH su, na svečanoj ceremoniji, uručeni certifikati o učešću na događaju.

Naši predstavnici su, tokom obuke i završne vježbe, pokazali visok stepen profesionalizma, motivisanosti, psihofizičke izdržlјivosti i spremnosti za timski rad u međunarodnom okruženju.

11 FOTO GALERIJA