Vijesti

Efikasnije deminiranje uz primjenu nove metode netehničkog izviđanja


Izviđački tim Deminerskog batalјona OS BiH angažovan je na području Zavidovića u realizaciji jednog dijela Projekta Evropske Unije pod nazivom “Podrška protivminskim akcijama: Procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini 2018-2019”.

Izviđački tim radi na minsko sumnjivim područjima “MSP Podsijelovo, površine 2 060 000 m².

Zadatak Tima je da izvrši prikuplјanje podataka od svih relevantnih institucija i lokalnih informatora, koji će omogućiti efektno i efikasno planiranje narednih protivminskih akcija na ovom području. Rad na terenu se obavlјa snimanjem područja EU doniranom opremom-dronovima i neposrednom komunikacijom sa lokalnim informatorom gospodinom Begić Zulferom. Lokalni informator asistira izviđačkom timu pokazujući im mjesta na kojima se nalaze ili su se nalazila minska polјa i neeksplodirana ubojna sredstva (NUS).

Prema riječima komandira izviđačkog tima starijeg vodnika Josipa Barbarića saradnja sa lokalnim stanovništvom i informatorima je odlična i da omogućava efikasan rad Tima na ovom području.

Donirana oprema od strane Evropske unije, omogućava nam veću efikasnost u izviđanju minsko-sumnjivih područja u BiH“, istakao je stariji vodnik Barbarić.

Ovo minsko sumnjivo područje obuhvata dio naselјenog područja, te su mještani veoma zadovolјni dolaskom timova koji rade na ovom projektu i nadaju se da će cijelo područje biti očišćeno od MES-a.      

Oružane snage BiH zajedno sa partnerskim organizacijama NPA, BHMAC, UNDP i EUFOR-om zajedno rade na implementaciji projekta Evropske Unije “Podrška protivminskim akcijama: Procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini 2018-2019”, koji će omogućiti formiranje nove osnove za planiranje protivminskih akcija u skladu sa Strategijom protivminskog djelovanja 2018-2025 i ispunjavanje svih obaveza iz člana 5. Otavske konvencije.

7 FOTO GALERIJA