Vijesti

Angažovanje Inžinjerijskog bataljona u 2019. godini


Pripadnici Inžinjerijskog bataljona Brigade taktičke podrške OS BiH, u protekloj 2019. godini bili su angažovani na nekoliko lokacija širom Bosne i Hercegovine na aktivnostima pružanja pomoći civilnim institucijama.

Inžinjerijski bataljon u toku zimske sezone angažovao je resurse na uklanjanju snježnih nanosa, čime su posebno bile pogođene općine Livno i Glamoč, gdje je bilo potrebno uspostaviti prekinute saobraćajne komunikacije. Tokom ove aktivnosti sa angažovanim personalom i inžinjerijskim mašinama, očišćeno je ukupno 85 kilometara saobraćajnica.

Popravljane su i lokalne komunikacije u općinama Berkovići i Istočni Mostar, u ukupnoj dužini od 20 kilometara. Pored toga, u toku 2019. godine, pripadnici ove jedinice su bili angažovani i u općinama Brod, Derventa, Pale, Živinice, Petrovo, Posušje, Novi Travnik i gradu Banja Luka, gdje su obavljali različite vrste aktivnosti u skladu sa osposobljenošću i mogućnostima jedinice.

U općinama Brod i Derventa, inžinjerijski bataljon je bio angažovan na gašenju požara na lokalnim deponijama s ciljem sprečavanja širenja nastalog požara na deponijama i sanaciju istih. Tokom mjeseca aprila 2019. godine, općina Živinice je organizovala aktivnosti „April – mjesec čistoće“, u kojoj su učestvovali i pripadnici inžinjerijskog bataljona.

Pripadnici mosnog odjeljenja iz sastava inžinjerijskog bataljona su takođe imali priliku da se dokažu, i to na izvlačenju i odvoženju konstrukcije mosta „Bejli“, koji je bio oštećen usljed narastanja rijeke Spreče u općini Gračanica-Petrovo. U Novom Travniku je izvršeno uklanjanje dijela konstrukcije mosta na rijeci Grlonici.

Posušje je bilo predmet uređenja korita rijeke Ugrovače, u cilju preventivnog djelovanja protiv poplava.

Građevinsko odjeljenje iz sastava inžinjerijskog bataljona je bilo angažovano na sanaciji i rekonstrukciji vrtića „Prvi korak“ u Banja Luci.

Sve uspješno završene aktivnosti su plod kvalitetne obuke i pravilnog odnosa pripadnika inžinjerijskog bataljona prema postavljenim zadacima. U prilog tome ide i činjenica da tokom izvršenja zadataka, nije bilo vanrednih događaja ili bilo kakvih problema koji su mogli negativno uticati na izvršenje zadataka. Pripadnici Inžinjerijskog bataljon su svojim zalaganjem i kvalitetom izvršenja svih zadataka, dostojno prezentovali Oružane snage BiH, te opravdali povjerenje i očekivanja građana širom Bosne i Hercegovine.

8 FOTO GALERIJA