Vijesti

Učenici OŠ „Mak Dizdar“ posjetili 2.Helikopterski skvadron


Na lokaciji kasarne „Rajlovac OS BiH“, 24. aprila 2019. godine, . Helikopterski skvadron br ZS i PZO ugostio je 85 učenica i učenika sa 5 profesora razredne nastave OŠ „Mak Dizdar“ Otoka.

Tokom posjete 2.HS-u djevojčice i dječaci uzrasta 3 i 4 razreda imali su priliku upoznati se sa životom i radom u jednoj letačkoj jedinici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prva od aktivnosti bila je posjeta hangaru u kojem su smješteni helikopteri tipa Mi-8 MTV i UH-1H. Učenici OŠ „Mak Dizdar“ nisu krili zadovoljstvo činjenicom da su mogli ući u helikoptere te su se u istim i fotografisali. Na opšte zadovoljstvo pilota i letača tehničara djeca su imala mnoštvo pitanja o helikopterima te načinu kako postati pilot. Tokom obilaska infrastrukture 2.HS-a, učenici su obišli uredno ograđeno vještako jezero gdje su mogli vidjeti ribice, kornjače, patke kao i kućicu posebno napravljenu za njih. Najveće oduševljenje djece bilo je kada se helikopter Mi-8 MTV vraćao sa treninga pripreme za požarnu sezonu, gdje su mogli da uživo i sa sigurne udaljenosti vide helikopter u letu. Nakon toga su uslijedile izjave „ovo mi je najljepši dan u životu“.

Po završetku upriličen je i mini kviz edukacionog karaktera s ciljem promovisanja pilotskog poziva. Najkreativniji odgovori su nagrađeni bedževima i čašama sa motivima zrakoplovstva.

Pod motivom „Djeca su vojska najjača“, 2. HS br ZS i PZO, kao stalni zadatak, nastavlja sa promocijom zrakoplovstva u Oružanim snagama BiH.

9 FOTO GALERIJA