Vijesti

Obilježen Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ Doboj


Povodom trinaeste godišnjice od formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Doboju, 28.11.2018. godine, upriličeno je svečano postrojavanje pripadnika Komande logistike i artiljerijskog bataljona/6.pbr.

Ovoj svečanosti, pored pripadnika Komande logistike i artiljerijskog bataljona 6.pbr, prisustvovali su i predstavnici civilnih institucija Grada Doboja, predstavnici poljskog kontigenta EUFOR-a (LOT-tim iz Doboja) i penzionisani pripadnici OS BiH.

Svečanost je počela predajom raportakomandantu Komande logistike brigadiru Ernesu Helegu, koji se nakon obilaska stroja i intoniranja državne himne Bosne i Hercegovine, obratio svim prisutnim.

U svom obraćanju, sa ponosom je istakao da su pripadnici kolektiva Komande logistike i artiljerijskog bataljona, kao i svih prethodnih godina, ostvarili zapažene rezultate u izvršenju svojih misija i Zakonom definisanih zadataka. Kroz racionalno planiranje, a da bi obezbijedili nesmetano funkcionisanje jedinica, izraženi su prioriteti i uspješno realizovani postavljeni zadaci, kao što su završetak obuke i NEL-2 ocjenjivanja deklarisane logističke čete po OCC E&F konceptu, različite vidove obuke u zemlji i inostranstvu, saradnja sa lokalnim zajednicama i pružanje pomoći civilnim strukturama, zadaci transporta municije i MESa, segment održavanja MTS i objekata u nadležnosti KL.

Jedan od tih uspješno realizovanih zadataka koje je značajno navesti je i nedavni završetak 100% inspekcije i KTP, svih količina MiMES uskladištenih na lokacijama OS BiH, pri čemu su pripadnici Komande logistike u periodu od jula 2013. godine do 09.11.2018. godine izvršili 100% inspekciju i KTP preko 20 000 tona MiMES, bez ijednog vanrednog događaja.

U sklopu obilježavanja Dana OS BiH, na lokaciji kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“, organizovano je takmičenje iz discipline gađanja iz pištolja, gdje su pored pripadnika KL učestvovali predstavnici artiljerijskog bataljona/6.pbr, PU Doboj, PS Doboj Jug, PS Doboj Istok i predstavnici MTT EUFOR-a, a na ovom takmičenju prvo mjesto je osvojila ekipa artiljerijskog bataljona/6.pbr. Na lokaciji kasarne „Dubrave“ u Tuzli, organizovan je turnir u malom fudbalu na nivou KL, na kojem je učestvovalo 7 ekipa od kojih je prvo mjesto osvojila ekipa iz 8.bLP, diploma za „fair play“ uručena je ekipi 7.bLP, za najboljeg strijelca turnira proglašen je Danilo Vuković iz 4.bLP, a za najboljeg golmana Ajdin Vrače iz 4.bLP.

Također, na lokaciji KL, realizovana je aktivnost „Dan otvorenih vrata“ za učenike osnovnih škola, kojima je prikazan dio naoružanja artiljerijskog bataljona/6.pbr i vojne opreme koja se nalazi na korištenju u KL (pokretna labaratorija za ispitivanje baruta).

 

Pored navedenog, na samom završetku ceremonije postrojavanja u povodu Dana OS BiH, komandant KL brigadir Ernes Heleg, uručio je ključeve novonabavljenih motornih vozila (mini busevi) jedinicama Komande logistike koja će ista koristiti za potrebe prevoza pripadnika OS BiH, i to u 4.bLP, 6.bLP i 8.bLP.

Komandant Кomande logistike brigadir Ernes Heleg je odao priznanje svim pripadnicima Komande i jedinica KL, koji su svojom profesionalnošću i nesebičnim zalaganjem doprinijeli bezbjednoj i uspješnoj realizaciji aktivnosti, te nakon uručivanja pohvala i nagrada najistaknutijim pripadnicima KL i art.bat./6.pbr i završetka oficijelnog dijela svečenosti, svi prisutni gosti su pozvani na prigodni koktel u prostorije vojničkog restorana u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“.

6 FOTO GALERIJA