Vijesti

Obuka iz oblasti Procjene rizika za naseljena mjesta u blizini skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava


U kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ i lokaciji „3.MAJ“ u Doboju u organizaciji UNDP i Komande logistike OS BiH u periodu 04. do 15.03.2019. godine realizuje se obuka „Procjena rizika za naseljena mjesta u blizini skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava“ za pripadnike OS BiH.

Pomenuta obuka se realizuje u sklopu projekta EXPLODE+ u organizaciji UNDP-a, a provode je instruktori organizacije NPA (Norwegian Peoples Aid/Norveška Narodna Pomoć).

Obuku pohađa ukupno 10 polaznika iz sastava KL, a koji su direktno ili indirektno involvirani u operacije sa MiMES ili koji se planiraju za buduća postavljenja na formacijska mjesta koja su direktno povezana sa operacijama sa MiMES.

Cilj obuke je upoznavanje pripadnika OS BiH sa standardnim operativnim procedurama (SOP) za procjenu rizika za naseljena mjesta u blizini skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kojeg je pripremila NPA organizacija; te priprema i obuka pripadnika OS BiH za provođenje odredbi pomenutih SOP.

Neke od tema koje će biti obrađene u sklopu ove obuke su: opći pregled procesa za procjenu rizika za naseljena mjesta u blizini skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava, identifikacija i analiza strana zainteresiranih za katastrofalne rizike, preliminarna analiza raspoloživih podataka, mapiranje efekata eksplozije korištenjem matematičkih formula i posebnih digitalnih mapa (IATG Damage Prediction Map), analiza nedostajućih podataka i planiranje terenskih aktivnosti, prikupljanje i mapiranje podataka na terenu, što uključuje i obavezno provođenje anketiranja fizičkih i pravnih subjekata unutar ugroženih područja, analiza izloženosti naselja rizicima od neplanirane eksplozije, izvještavanje i komunikacija.

Predmetna obuka će se izvoditi u dva dijela i to:

• teorijski dio obuke će se izvoditi u periodu od 04. do 08.03.2019. godine u pripremljenoj učionici na lokaciji KL kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Doboju, a

• praktični dio obuke će se izvoditi u periodu od 11. do 15.03.2019. godine u/oko lokacije RzOU MiMES (TROM)/GLB/KL „3.MAJ“ u Doboju.

S obzirom na količine municije i minsko-eksplozivnih sredstava uskladištenih na lokacijama OS BiH, ova obuka predstavlja značajan doprinos u sveukupnom unapređenju sigurnosti kako na lokacijama skladištenja tako i okruženja tj. naseljenih mjesta u blizini skladišta MiMES, odnosno, ova obuka značajno doprinosi izgradnji kapaciteta u okviru OS BiH za sigurno upravljanje sa skladištima MiMES prvenstveno sa aspekta ispravne procjene rizika za naseljena mjesta u blizini skladišta MiMES.

Logističku podršku realizaciji ove obuke osigurava Komanda logistike.

7 FOTO GALERIJA