Vijesti

Održavanјe municije i minsko eksplozivnih sredstava u OS BiH


Jačanje sopstvenih kapaciteta za sistemsko upravlјanje zalihama municije i minsko-eksplozivnih sredstava i unaprijeđenje uslova čuvanja Municije i Minsko Eksplozivnih Sredstava (MiMES-a) vrlo je značajno za OS BiH. Oružane Snage BiH su u potpunosti posvećene implementaciji i poštivanju regulativa o upravlјanju zalihama MiMES, jer je sigurnost skladišta MiMES-a jedna od primarnih zadataka OS BiH.

U svrhu naprijed navedenog, Komanda logistike (KL) je u periodu od 2013-2018. godine izvršila 100% inspekciju MiMES-a u OS BiH gdje je inspektovano 19.603 tone MiMES-a.

Nakon realizovane 100% inspekcije, KL izvodi djelimične kontrolno tehničke preglede (KTP) MiMES u OS BiH. To je planska i organizovana aktivnost u cilјu utvrđivanja evenutalnh promjena stanja ispravnosti MiMES u odnosu na stanje nakon provedene 100% inspekcije. Komanda logistike je 22.04.2019. godini otpočela sa realizacijom djelimičnog KTP MiMES-a na lokaciji za skladištenje municije “Kula” Mrkonjić Grad, čime je i zvanično otpočeo djelimični KTP MiMES u OS BiH za ovu godinu. Realizaciji navedene aktivnosti prethodile su određene tehničke i organizacione pripreme, kao što su priprema lјudstva, obezbjeđenje potrebnih MTS. U skladu sa tim KOiD je organizovao kurs obnavlјanja stečenih znanja u periodu od 25.03. do 05.04.2019, a Komanda logistike je organizovala jednodnevnu radionicu 10.04.2019. godine na kojoj je izvršena priprema ukupnog broja klјučnog osoblјa u realizaciji navedene aktivnosti.U skladu sa Planom izvršenja KTP MiMES za 2019. godinu, do 09.08.2019.godine, završen je djelimični KTP MiMES-a na slјedećim lokacijama skladišta municije (LSM): „Kula” Mrkonjić Grad, „Dalјani” Donji Vakuf, „Kozlovac” Tuzla i „Duži” Trebinje.

U toku je realizacija djelimičnog KTP MiMES-a na LSM „Krupa” Hadžićii i LSM „Car Dušan” Rudo. Do kraja godine planirano je da se realizuje djelimični KTP MiMES-a na na LSM: „Gabela” Čaplјina, „Grabež” Bihać, “Baćevići” Mostar, “Krčmarice” Banja Luka, „Bukova Greda” Orašje i LSM „Blažuj” Sarajevo.

Prilikom KTP MiMES-a izdvaja se rizična i za dalјe skladištenje nesigurna MiMES-a, koja se, prema propisanim procedurama, delaboriše ili uništava.U skladu sa naprijed navedenim nesumnjivo je da je ova vrsta inspekcije vrlo značajna sa aspekta upravlјanja zaliha MiMES i praćenja životnog vijeka MiMES-a, te će OS BiH i u narednom periodu raditi na unaprijeđenju realizacije iste, kroz odabir i obuku lica za izvršenje KTP MiMES-a i opremanje istih sa potrebnim MTS.

Osim kontrolno tehničkog pregleda MiMES, Komanda logistike svakodnevno izvodi ispitivanje hemijske stabilnosti baruta u centralnoj laboratoriji za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta koja je formirana 13.11.2014. godine u okviru Tehničke radionice za održavanje i uništavanje MiMES na lokaciji „3.Maj“ Doboj. Labaratorija je formirana s cilјem uspostave sistema kontrole hemijske stabilnosti pogonskih goriva municije, primjenom raspoloživih metoda hemijske analize.

U periodu od 2006. godine do sredine 2019. godine OS BiH su, kroz projekte rješavanja neperspetkivnog MiMES-a, uspješno demilitarizovale preko 20.000 tona razne MiMES.

6 FOTO GALERIJA