Vijesti

Sastanak na ekspertnom nivou u okviru pomoći prijema BiH u članstvo „National territorial Commanders committee (NTCC)“


U skladu sa Planom BVS između MO BiH i MO R. Hrvatske za 2019. godinu, delegacija OS R. Hrvatske, na čelu sa Brigadirom Zlatkom Cekovićem - Načelnikom odjeljenja za logistiku u Komandi za podršku OS RH, 04.12.2019.godine, realizovala je posjetu Komandi logistike/KP OS BiH na lokaciji „Vojvoda Radomir Putnik“ u Doboju.

Cilj posjete je realizacija sastanaka na ekspertnom nivou u okviru pomoći prijema BiH u članstvo „National Territorial Commanders Committee – NTCC”.

U pratnji delegacije OS R. Hrvatske ispred ZŠ OS BiH određen je major Mensur Hadžić. Sastanku su prisustvovali i predstavnici OK OS BiH, kao i oficir za vezu sa EUFOR-om.

Delegaciju OS R. Hrvatske i druge učesnike sastanka, dočekali su Komandant Komande logistike brigadir Ernes Heleg sa starješinama Komande logistike i tim starješina iz KP OS BiH na čelu sa pukovnikom Goranom Dujmovićem.

Komandant Komande logistike je pozdravio sve prisutne i otvorio radni sastanak na napred pomenutu temu.

Prvo je pukovnik Goran Dujmović, Načelnik odjeljenja za logistiku u KP OS BiH, prezentovao informativni brifing o KP OS BiH.

Nakon izlaganja pukovnika Dujmovića riječ je uzeo Komandant Komande logistike, brigadir Ernes Heleg, te kroz informativni brifing pričao o strukturi, ulozi i zadacima Komande logistike u OS BiH.

I na kraju je, Načelnik CKK pukovnik Edin Hadžić, prezentovao informacije o funkcionisanju Centra za kontrolu kretanja sa fokusom na proces najave prolaska vlastitih snaga preko teritorija drugih država, odnosno prolazak prijateljskih snaga preko teritorija BiH te o statusu LOGFAS softvera u OS BiH.

Poslije završenih prezentacija, kroz otvorenu diskusiju razgovrano je na temu sagledavanje stanja po pitanju HNS (Host Nation Support- Podrška zemlje domaćina) u OS BiH, kao i sagledavanja potrebnih radnji i dokumenata koje je potrebno izraditi na nivou MO BiH i OS BiH za prijem u članstvo „National Territorial Commanders Committee – NTCC”. Posebno je razmatrana uloga Centra za kontrolu kretanja u aktivnostima koje se odnose na HNS i NTCC.

Nakon završenog sastanka izvršen je obilazak LOGFAS kabineta gdje su gositma iz R.Hrvatske ukratko prezentovane mogućnosti obuke koja se provodi u kabinetu.

6 FOTO GALERIJA