Vijesti

Uspješno realizovan kurs „Logistics Operational Planning Process“


U skladu sa godišnjim planom saradnje između OS BiH i NATO za 2016. godinu, u organizaciji OS BiH u periodu 11. – 14. aprila 2016. godine u kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu realizovan je kurs „Logistics Operational Planning Process“.

Kurs je realizovan od strane članova Mobilnog trening tima (MTT) NATO JFC (Joint Force Command) Naples koji su sačinjavali instruktori: pukovnik Mark White (Kanada), pukovnik Alessandro Cecere (Italija), pukovnik Jurica Vukušić (Hrvatska) satnik Ryan Hengel (SAD) uz prisutnost 14 oficira iz sastava OS BiH.

Cilj kursa bilo je upoznavanje i obuka oficira logistike OS BiH iz svih logističkih funkcionalnih područja uključujući medicinsku podršku i inžinjeriju, o zadacima i aktivnostima u procesu operativnog planiranja logistike.


Prema riječima brigadira Ernesa Helega realizacija ovog kursa za OS BiH imala je višestruki značaj: „Prvo, oficiri logistike OS BiH su imali priliku da se teoretski i praktično upoznaju sa procesom operativnog logističkog planiranja u skladu sa NATO procedurama. Drugo, ovaj kurs je bio prilika da se izvrši upoređivanje trenutnog procesa operativnog logističkog planiranja u OS BiH sa procesom koji se primjenjuje u NATO-u. Treće, ovaj kurs će značajno doprinijeti implementaciji partnerskih ciljeva, a posebno partnerskih ciljeva koji se odnose na operativno logističko planiranje, podršku zemlje domaćina, medicinsku podršku i podršku raspoređenim jedinicama. Četvrto, ovaj kurs je još jedan od dokaza uspješne i plodonosne saradnje između OS BiH i NATO komande i institucija u oblasti obuke i korištenja NATO doktrine, alata i procedura planiranja, organizacije i izvršenja logističke podrške u NATO vođenim operacijama.“


Vođa Mobilnog trening tima pukovnik White je izrazio zadovoljstvo motiviranošću, znanjem i zalaganjem polaznika kursa tokom teorijskog, a posebno praktičnog rada na zadacima logističkih oficira u analizi misije i izradi koncepta logističke podrške za neku operaciju. Posebno je istakao svoje zadovoljstvo sa opštom organizacijom i podrškom realizacije ovog kursa, koju su između ostalih pružili: CKK KL, CMM KL, 8. blp KL, Odjeljenje za podršku ZŠ OS BiH i Regionalni tranzicijski tim Rajlovac KUP.

Na kraju, svim polaznicima su od strane JFC Napulj uručeni certifikati za uspješno završeni kurs.