Vijesti

Oružane snage BiH primlјene u punopravno članstvo NTCC


U Splitu, Hrvatska u periodu od 13. do 15. juna 2022. godine održava se godišnja konferencija National Territorial Commanders Committee (NTCC) uz učešće 53 predstavnika iz 24 zemlјe, na kojoj OS BiH predstavlјa brigadir Ernes Heleg, komandant Komande logistike OS BiH.

NTCC (Komitet nacionalnih teritorijalnih komandanata) je osnovan 1986.godine kako bi se pobolјšalo pružanje podrške zemlјe domaćina (HNS-Host Nation Support) i olakšalo brzo prekogranično kretanje personala, tereta i opreme između zemlјe pošilјaoca i zemlјe primaoca. Više od 30 godina, NTCC je pojednostavio procese planiranja i koordinacije HNS-a implementacijom standardiziranih smjernica i zajedničkih standarda prakse, omogućavajući svojih 29 zemalјa članica da dobiju odgovarajući pristup klјučnim odbrambenim logističkim resursima i vitalnim linijama komunikacije za podršku savezničkim i partnerskim vježbama, nepredviđenim situacijama elementarnih i prirodnih nesreća i misijama odgovora na krize. Komitet NTCC se sastaje jednom godišnje na godišnjim konferencijama na kojima oružane  snage predstavlјaju komandanti logistike iz zemalјa članica.

Oružane snage BiH uz partnersku pomoć Oružanih snaga Republike Hrvatske, u protekle dvije godine su izvršile sve neophodne pripreme u oblasti HNS-a (Hosta Nation Support), izradom odgovarajućih regulativnih akata i zvanično podnijele pismo namjere za punopravno članstvo NTCC-u. Na ovoj godišnjoj konferenciji nacionalnih komandanata logistike, OS BiH su jednoglasno primlјene kao punopravna članica NTCC-a. Zvaničan Memorandum o pristupanju OS BiH u punopravno članstvo NTCC-a, a na osnovu Odluke MO BiH, u ime OS BiH potpisao je brigadir Ernes Heleg – komandant Komande logistike OS BiH, a u ime NTCC-a trenutni predsjedavajući komiteta NTCC-a, admiral Milan Žunić.

Članstvo u NTCC-u između ostalog, značajno za OS BiH u pružanju podrške jedinicama oružanih snaga zemalјa članica NATO, EU i partnerskih zemalјa prilikom prolaska ili boravka na teritoriji BiH, a istovremeno će olakšati i pojednostaviti planiranje i izvođenje kretanja i podrške jednicama OS BiH van granica BiH prilikom učešća u međunarodnim vježabama ili operacijama podrške miru.

U toku ove konferencije, brigadir Heleg je održao zapaženu prezentaciju o misiji, zadacima i strukturi OS BiH, kao i mogućnostima podrške zemlјe domaćina u BiH.

10 FOTO GALERIJA