Vijesti

Obuka pripadnika Sanitetske službe OS BiH


Na lokaciji kasarne „Kozara“ u Banjoj Luci, u vremenskom periodu od 18.03. do 27.03.2024. godine je realizovan M2M događaj sa nazivom „Role-1 Field MEDEVAC & Med Leadership“.

Cilj realizacije navedenog događaja je priprema i uvježbavanje pripadnika Sanitetske službe OS BiH, za realizaciju zadataka zbrinjavanja povrijeđenih osoba na nivou 1 (ROLE 1), a koji  se očekuju da će biti dodijeljeni sanitetskom vodu OS BiH, tokom realizacije međunarodne sanitetske vježbe u organizaciji NATO MILMED COE (NATO centar vojno medicinske izvršnosti) u Budimpešti. Navedena vježba je planirana da se realizuje na poligonu za obuku u Mađarskoj u vremenskom periodu od 27.04. do 10.05.2024. godine.

Cilj događaja je u potpunosti ostvaren i pripadnici OS BiH su tokom realizacije obuke u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci iskazali visok nivo motivisanosti i spremnosti za izvršenje zadataka u narednom periodu.

Zadnja dva dana, obuka je izvedena i STX vježba na temu MASCAL operacija, gdje su pripadnici OS BiH još jednom pokazali visok nivo uvježbanosti i spremnosti za realizaciju MASCAL operacija.

Događaj je uspješno realizovan u saradnji sa pripadnicima Nacionalne garde države Maryland, Kancelarijom odbrambene sigurnosti (ODC) Ambasade SAD u BiH i uz  podršku komandi i jedinica razmještenih na lokaciji kasarne „Kozara“ u Banjoj Luci.

 

5 FOTO GALERIJA