Vijesti

Posjeta delegacije OS SR Njemačke Centru za PMD i uništavanje NUS-a


Na lokaciji kasarne „Rajlovac OS BiH” 07.11.2017. godine, u okviru Plana bilateralne vojne saradnje između MO BiH i SR Njemačke pod nazivom „Engineer Training” za 2017. godinu delegacija OS SR Njemačke posjetila je Centar za protivminsko djelovanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (CPMD).

Ispred ZŠ OS BiH delegaciju je primio i dao uvodne napomene načelnik odjeljenja za deminiranje i NUS OK OS BiH pukovnik Dževad Zenunović.

Kroz informativni brifing o kapacitetima i aktivnostima CPMD, delegaciju OS SR Njemačke upoznao je načelnik Odjeljenja za podršku major Dejan Blagovčanin.

Nakon informativnog brifinga vođena je neformalna diskusija u kojoj su učešće dali i predstavnici: ZŠ OS BiH, OK OS BiH i Deminerskog bataljona/brTP, te je predložen Plan i termini obuke u okviru Plana bilateralne vojne saradnje za 2018. godinu.

Tokom realizacije posjete istaknuta je međunarodna saradnja i proces obuke koju Centar organizuje za pripadnike drugih vojnih i civilnih organizacija, koje se sprovode u skladu sa planom bilateralne vojne saradnje.

Nakon radnog sastanka upriličen je obilazak prostorija Centra za PMD i uništavanje NUS-a, kao i prisustvo učesnika na pokaznoj metodskoj vježbi “Reakcija na EOD” koju je izveo EOD tim iz sastava NUS čete/Deminerskog bataljona/brTP.