Vijesti

Realizacija kursa ''Instruktor minskog upozoravanja''


U periodu od 8. do 12.10.2018. godine, u Centru za PMD i uništavanje NUS-a (u daljem tekstu Centar), realizovan je kurs ''Instruktor minskog upozoravanja''.

Obuku je uspješno završilo 9 polaznika i to:

• pet pripadnika iz sastava Oružanih snaga BiH (2- CzPMD i NUS i 3 - demb/brTP),

• jedan predstavnik BH MAC-a,

• jedan predstavnik Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske,

• dva predstavnika iz Federalne uprave civilne zaštite.

Tokom realizacije petodnevnog kursa polaznici su stekli određena znanja i vještine iz oblasti upozorenja i opasnosti od mina i NUS-a, gdje isti će isticati opasnost od mina kojima je zagađeno područje BiH kao i načinima obilježavanja sumnjivih miniranih površina, minskim znacima i sl.

Tokom realizacije kursa, pored predavača iz sastava OS BiH, značajan doprinos je pružila gospođa Džejna Skopljak iz Ureda za koordinaciju i informisanje o minama i NUS (Mine Information and Coordination Cell-MICC) iz sastava Zajedničkih vojnih poslova, Glavne komande EUFOR-a.

Na ceremoniji zatvaranja kursa i dodjele uvjerenja, 12.10.2018. godine u kasarni "Rajlovac OS BiH", polaznicima kursa u ime komandanta Centra za PMD i uništavanje NUS-a prisutnim se obratio načelnik odjeljenja za obuku kapetan Zdravko Kolar. Kroz svoje obraćanje on je izrazio zadovoljstvo time što je ovaj kurs po drugi put organizovan i realizovan od strane OS BiH, ističući značaj realizacije navedenog kursa, kao i značaj učešća više organizacija na istom. Predstavnicima GK EUFOR-a, i vanjskim predavačima iz sastava Deminerskog bataljona/brTP se zahvalio na uspješnoj saradnji u realizaciji obuke.

Polaznicima je čestitao na uspjehu i zaželio sreću u budućem radu.