Vijesti

Nastavljen proces podmlađivanja podoficirskog kora Oružanih snaga BiH


Uz prisustvo zvanica u Centru za profesionalni razvoj (CPR) na lokaciji kasarne „Travnik” u Travniku 21. decembra 2018.godine uspješno je završena Osnovna podoficirska obuka za 25 kandidata i 1 kandidatkinju na obuci za podoficire Oružanih snaga BiH (OS BiH). Promocijom 26 vodnika nastavljen je proces podmlađivanja podoficirskog kora Oružanih snaga BiH.

Završetku osnovne podoficirske obuke prisustvovali su zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH brigadni general Kenan Dautović, predstavnik Komande za podršku brigadir Sead Zukić, komandant KOiD-a brigadir Slaven Blavicki, komandant CPR-a pukovnik Hazrudin Hasagić i glavni podoficir OS BiH Mario Bagarić.

Uvodnim riječima prisutnima se obratio komandant Centra za profesionalni razvoj pukovnik Hazrudin Hasagić koji je prisutne upoznao sa aktivnostima u centru koje su obilježile ovu godinu, realizacijom Godišnjeg plana obuke za 2018.godinu, naglasivši da se završetkom Osnovne podoficirske obuke završavaju sve planirane aktivnosti u ovoj godini. Pukovnik Hasagić je istakao da je ova klasa podoficirske obuke postigla zapažene rezultate tokom obuke, te da će ostati kao primjer uspješne realizacije ove obuke. Na kraju pukovnik Hasagić je promovisanim vodnicima zaželio sreću i uspjeh u profesionalnoj karijeri i privatnom životu.  

Glavni podoficir OS BiH Mario Bagarić se tokom svoga obraćanja osvrnuo na značaj i ulogu podoficirskog kora u OS BiH, čestitao mladim vodnicima na uspješno završenoj obuci, te čestitao instruktorima CPR-a na uspješnoj realizaciji nastave.      

U ime komandanta Komande za podršku OS BiH generalmajora Marka Stojčića obratio se brigadir Sead Zukić, prisutnima prenio čestitke za uspješan završetak obuke, te najboljim polaznicima uručio prigodne poklone. 

Čestitajući vodnicima uspješan završetak obuke i proizvođenje u prvi podoficirski čin OS BiH general Dautović je istakao da je podmlađivanje i popuna oficirskih, podoficirskih i vojničkih mjesta u budućnosti biti jedan od prioriteta OS BiH. General Dautović je naglasio da će naredna godina biti vrlo zahtjevna, te da će kroz intenzivisanje provjera borbene spremnosti nastojati unaprijediti istu, a da od mladih vodnika očekuje da poslije uspješne obuke nastave sa dobrim rezultatima i u matičnim jedinicama.

Na kraju ceremonije najboljim polaznikom u testu fizičke spremnosti proglašen je vodnik Vedad Karić dok je najbolji polaznik u opštem uspjehu bio vodnik Dario Buzić.

Najboljem polazniku III klase Osnovne podoficirske obuke vodniku Buziću uručena je i pismena pohvala Načelnika zajedničkog štaba OS BiH za postignute rezultate tokom obuke.

U svome obraćanju najbolji polaznik vodnik Dario Buzić je izjavio da mu je čast i zadovoljstvo da se obrati u ime druge klase kandidata i da se od danas njihova uloga mjenja. „Od ovoga trenutka smo na usluzi državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Kao vođe suočavati ćemo se sa najtežim izazovima i donositi teške odluke. Sve što budemo radili radit ćemo časno, pošteno i odgovorno sa mnogo htjenja i entuzijazma”, rekao je vodnik Dario Buzić .

Nakon uspješne realizacije III klase Osnovne podoficirske obuke u Oružanim snagama BiH mladi vodnici se javljaju na svoju prvu podoficirsku dužnost u jedinice Oružanih snaga BiH.

10 FOTO GALERIJA