Vijesti

Završetak Kurseva turskog jezika – osnovni i napredni nivo u Odjeljenju stranih jezika Centra za profesionalni razvoj u kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu


U Odjeljenju stranih jezika CPR na lokaciji „Rajlovac“ u Sarajevu 10.06.2022.godine realizovana je ceremonija završetka i dodjele diploma polaznicima koji su uspješno završili kurseve turskog jezika – osnovni nivo (klasa XIII/22-I) i napredni nivo (klasa IX/22-I) koji su na Kursu turskog jezika OSJ realizovani u periodu od 21.02. do 10.06.2022. godine.

Ceremoniji završetka kursa prisustvovao je komandant CPR brigadir Hazrudin Hasagić, načelnik OSJ CPR pukovnik Vahid Podžić i voditelj kursa turskog jezika major Nesib Čakić.

Ceremoniji završetka kursa ispred Ambasade Republike Turske u Sarajevu prisustvovao je  vojni ataše brigadir dr. Mustafa Sıtkı TATAR i savjetnik za obrazovanje gospodin Faruk Berat AKÇEŞME.

Završetkom osnovnog nivoa turskog jezika polaznici su stekli znanja i vještine poznavanja turskog jezika nivoa A1 i A2, a završetkom naprednog nivoa turskog jezika vještine B1 i B2. Osnovni kurs je započelo 12, a uspješno ga je završilo 10 pripadnika OS BiH, a na napredni kurs je upućeno 14 polaznika od kojih je njih 10 uspješno završilo kurs. Najbolji polaznik na osnovnom kursu je bio poručnik Tursum Rašid, pripadnik 7. bataljona logističke podrške Komande logistike, a najbolja polaznica na naprednom nivou je bila vojnik Amila Šarić, pripadnica  5. bataljona logističke podrške Komande logistike.

Na ceremoniji završetka kursa polaznicima su se obratili voditelj KTJ major Nesib Čakić koji je istakao da su polaznici sa oba kursa  veoma uspješno savladali nastavni plan i program, da su usvojili potrebne vještine u poznavanju turskog jezika za određene nivoe, te da su stekli uslove da budu upućeni na napredni nivo, odnosno na kurs kondiciranja i na STANAG testiraje u poznavanju turskog jezika. Major Čakić je posebno istakao činjenicu da su pripadnici OS BiH koji su u prethodnoj klasi uspješno završili napredni kurs turskog jezika testirani STANAG testom u Institutu Yunus Emre u Sarajevu i da su postigli veoma dobre rezultate, što dokazuje da je obuka realizovana na kursu bila veoma kvalitetna. Ovome su uveliko doprinjeli i spoljni predavači koje je angažovala Ambasada R. Turske u Sarajevu, a radi se o pet profesora turskog jezika, koji su ujedno i predavači na 5 različitih fakulteta u Bosni i Hercegovini.  Spoljni predavači su bili angažovani po dva dana u sedmici tokom svi 16 sedmica trajanja kurseva turskog jezika.

Vojni ataše R. Turske je u svom izlaganju čestitao polaznicima na uspješno završenim kursevima, te izrazio svoje zadovoljstvo što se pripadnicima MO i OS BiH omugućava učenje turskog jezika u okviru sistema odbrane jer se na taj način produbljuju prijateljski i bratski odnosi između dvije zemlje i njenih naroda. Istakao je činjenicu da je svaki pripadnik MO i OS BiH koji završi kurseve turskog jezika jedan kamen na mostu koji već stoljećima povezuje dvije države i njene narode. Posebno se zahvalio komandantu CPR, načelniku OSJ i voditelju KTJ na bliskoj i srdačnoj saradnji u dosadašnjem periodu.

Savjetnik za obrazovanje u Ambasadi R. Turske u Sarajevu gospodin Faruk Berat AKÇEŞME je u svom kratkom obraćanju naglasio da je veoma ponosan što je i on indirektno uključen u proces učenja turskog jezika u sistemu odbrane, te se posebno zahvalio profesorima turskog jezika – spoljnim predavačima na izdvojenom vremenu tokom predavanja na kursevima turskog jezika koji se realizuju u OSJ CPR.

Komandant CPR brigadir Hasagić Hazrudin je čestitao svim polaznicima na uspješno završenim kursevima i postignutim rezultatima, te dodao da je strani jezik jedna „živa materija“ i da se ona mora stalno i kontinuirano obnavljati. Preporučio je polaznicima da se aktivno pripremaju za STANAG testiranje i za napredni kurs turskog jezika kako bi postigli što bolje rezulate i sami sebi stvorili preduslove za dalje usavršavanje u školskim centrima OS R. Turske, te na taj način poboljšati svoja profesionalna znanja i vještine i u konačnici unaprijediti stanje u kompletnom sistemu odbrane BiH. Posebno je istakao činjenicu da će OS BiH samo uz školovan i sposoban kadar moći ispuniti misije koje budu dodijeljene pred sve jedinice OS BiH. Posebno se zahvalio profesorima turskog jezika na veoma profesionalnom radu i njihovom angažmanu kao spoljnih predavača na kursevima turskog jezika.

Na kraju ceremonije, komandant CPR brigadir Hazrudin Hasagić, vojni ataše brigadir dr. Mustafa Sıtkı TATAR, savjetnik za obrazovanje gosp. Faruk Berat AKÇEŞME i profesori turskog jezika su polaznicima kursa dodijelili uvjerenja o završetku kurseva i prigodne poklone, te je izvršeno zajedničko fotografisanje.  

15 FOTO GALERIJA