Vijesti

Početak Kursa komandanata batalјona 3/23-I


Nova klasa Kursa komandanata batalјona (KKB) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počela je 16.01.2023. godine u kasarni “Travnik” Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kurs komandanata batalјona, a koji se realizuje u organizaciji Centra za profesionalni razvoj (CPR) u Travniku traje 3 sedmice, pohađa ga 26 polaznika a završetkom ovoga kursa oficiri se osposoblјavaju za dužnost komandanta batalјona.

Svečanoj ceremoniji početka Kursa komandanata batalјona prisustvovali su brigadir Slaven Blavicki – komandant Komande za obuku i doktrinu, pukovnik Šaban Kadrić – komandant Centra za profesionalni razvoj, pukovnik Alman Kasumović – načelnik Odjelјenja vojnih kurseva i načelnik komandno štabnog kursa pukovnik Vladimir Vavan. Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine na početku Kursa komandanta batalјona uvodnim riječima prisutnima se obratio pukovnik Vladimir Vavan koji je zaželio dobrodošlicu polaznicima kursa i iznio osnovne napomene o ovoj vrsti kursa. Polaznicima Kursa komandanata batalјona obratio se komandant Centra za profesionalni razvoj pukovnik Šaban Kadrić koji je polaznicima zaželio dobrodošlicu i istakao značaj ovog kursa, kao i veliku odgovornost koja ih očekuje na dužnosti komandanata batalјona, naglasio da su polaznicima tokom trajanja kursa na raspolaganju svi dostupni resursi Centra za profesionalni razvoj. Rekao je da očekuje da prate i usvajaju znanja koja će im prenijeti veoma iskusan instruktorski kadar. „Od vas tražim strogo poštovanje propisanih procedura na lokaciji kasarne „Travnik“ i procedura Centra za profesionalni razvoj tokom trajanja kursa“ naglasio je pukovnik Šaban Kadrić. Prisutnima se obratio i komandant KOiD-a brigadir Slaven Blavicki koji je istakao da će im ovaj kurs karijerno značiti puno, da očekuje rad, red i disciplinu kao i dobre međulјudske odnose. Zaželio je polaznicima da se ugodno osjećaju na lokaciji kasarne „ Travnik“ u Travniku i da se nada da će svi uspješno završiti ovaj kurs. U pitanju je funkcionalni kurs koje će se realizovati kroz 96 nastavnih časova kombinacijom teorijskog predavanja, praktičnih vježbi, samostalnog rada, rada u grupama, diskusijama i studijskim posjetama.

4 FOTO GALERIJA