Vijesti

Aktivnosti u KOiD


Komanda za obuku i doktrinu je sastavni dio ukupnog sistema OS BiH koja je po svojoj svrsi nosilac aktivnosti planiranja, izvođenja, kontrole i analize svih elemenata koja se odnose na obuku i doktrinu OS BiH.

Pruža podršku planiranju obuke OS BiH, izvodi osnovnu, kolektivnu i institucionalnu obuku, procjenjuje obučenost pojedinaca, komandi i jedinica u centrima i na poligonima za obuku, razvija doktrinu, standardizuje obuku, uspostavlja sistem naučenih lekcija i predlaže modernizaciju OS BiH, u cilju dostizanja i održavanja interoperabilnosti i kompatibilnosti komandi i jedinica OS BiH u izvršavanju njihovih misija.

Također KOiD je jedna od polaznih tačaka za prijem i odabir svih onih lica koja odluče da im PVS u OS BiH bude životno zanimanje. U tom procesu, najstručnija i za to osposobljena lica provode ih kroz različite faze provjere, izvlačeći iz kandidata maksimum njihove psihofizičke izdržljivosti, testirajući njihove lične i timske sposobnosti, prilagodljivost na neplanirane i nepredviđene situacije, a sve kako bi najsposobniji i primljeni kandidati zauzeli zasluženo mjesto u procesu zanavljanja i podmlađivanja OS BiH.

U daljim fazama osposobljavanja i nadgradnje kroz osnovne, napredne, funkcionalne, karijerne i jezičke kurseve, PVL imaju priliku da stečenim znanjima i vještinama po povratku u svoje jedinice daju puni doprinos u radu, a time i konkurišu na mjesta većeg formacijskog čina i naprave iskorak u svojoj karijeri.

Trenutno se u Centru za profesionalni razvoj/KOiD u Travniku realizuje: Komandno štabni kurs za 36 polaznika, IV klasa Osnovne oficirske obuke za 68 polaznika, Kurs za podoficire četa za 20 polaznika i napredni podoficirski kurs za 30 polaznika.

U narednom periodu planirana je realizacija II faze testiranja kandidata za podoficire u skladu s Internim oglasom za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu podoficira OS BiH.

Komanda za obuku i doktrinu kao jedinica, je mjesto za sticanja znanja i vještina, mjesto gdje se naučene lekcije ugrađuju u doktrinarne publikacije, mjesto gdje je standardizacija vodilja za dalje unapređenje OS BiH, a ukupan ambijent odiše profesionalnošću i vojničkim odnosom i centrom gdje se sastaju, upoznaju i druže pripadnici svih jedinica iz sastava OS BiH.

3 FOTO GALERIJA