Vijesti

Uspješno realizovan Kurs za generalno izviđanje


U Centru za protivminsko djelovanje i uništavanje NUS-a, na lokaciji kasarne „Rajlovac“, 05.10.2021. godine ozvaničen je završetak još jednog kursa iz oblasti humanitarnog deminiranja "Kurs za generalno izviđanje". Kurs se realizovao u vremenskom periodu od 27.09. do 05.10.2021. godine.

Obuku su pohađali demineri, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji obavljaju dužnosti komandira ili su izviđača minsko sumljivih površina. Pored pripadnika OS BiH na kurs su pohađali i uposlenici Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini – BHMAC kao i predstavnici nevladine organizacije MAG. Kurs је usmјеrеn nа оbuku budućih izviđača u sklаdu sа prоpisаnim stаndаrdimа i procedurama definisanim Zakonom o deminiranju u Bosni i Hercegovini, Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine, Standardima za uklanjanje mina i NUS-a u BiH, Dio 1. Obuka, OTP 7-0 Doktrina obuke OS BiH i dokumenta Politika obuke i vojne edukacije u OS BiH. Kurs sе rеаlizuје mеtоdоm prеdаvаnjа i prаktičnim vјеžbаmа.

Polaznici kursa imali su priliku slušati predavanja od vrsnih eksperata u oblasti humanitarnog deminiranja kako iz sastava OS BiH tako i od predavača iz BHMAC-a koji su svoje znanje i iskustvo nesebićno prenijeli na buduće izviđače. Pored teoretskog dijela obuke, polaznici obuke su imali priliku da rade sa savremenim sredstvima geografskog pozicioniranja i mjerenja na terenu što je upotpunilo teoretska znanja. U obuci su korišteni i dronovi OS BiH, gdje je predstavljen način korištenja istih u izviđanju minskih površina. Pored rezidentne metode nastave polaznicima obuke je omogućeno korištenje i sistema učenja na daljinu (Learning Management System) odnosno BAADLI platformu OS BiH koja je obuku i znanje unaprijedila na jedan veći nivo od dosadašnjeg.

Kurs je uspješno završilo 17 pripadnika OS BiH od čega 10 pripadnika OS BiH, 5 uposlenika BHMAC i 2 pripadnika MAG nevladine organizacije.

Kurs se realizuje uz maksimalno poštivanje propisanih mjera u sprječavanju širenja virusa SarsCoV-2.

4 FOTO GALERIJA