Vijesti

Predstavnici Generalnog inspektorata u OS BiH posjetili komande i jedinice na lokaciji kasarne „Kozara“


Na osnovu Plana i dinamike obilaska Komandi i jedinica iz sastava OS BiH predstavnici Generalnog inspektorata u OS BiH, 18.10.2018. godine su posjetili komande i jedinice na lokaciji kasarne "Kozara", te su ovom prilikom sproveli anketiranje PVL sa date lokacije, na temu rada Generalnog inspektorata u OS BiH.

Anketiranju je pristupilo negdje oko 150 PVL I CL, razmještenih na lokaciji kasarne „Kozara“. Sam proces anketiranja je protekao po planu, a nakon anketiranja i kratke pauze, prisutnima se obratio general Ahmić, informišući ih o radu Generalnog inspektorata u zadnje dvije i po godine.

General Ahmić prisutne je upoznao da je u Inspektorat zaprimlјeno 745 zahtjeva za angažovanjem, od kojih je 295 ocijenjeno kao osnovano, da je do sada riješeno 245, te da bi ostali zahtjevi trebali biti riješeni do kraja godine.

Prisutni su imali priliku da na papirima napišu pitanja za Generalnog inspektora, na koja je nakon toga general Ahmić odgovarao, a pitanja su se ticala svakodnevnog života i rada PVL i CL u OS BiH. Neke od tema koje su bile predmetom razgovara su; izmjena Pravilnika o zdravstvenij sposobnosti - nejednak tretman, izmjena Pravilnika o ishrani, novčane naknade/stimulansi za sve koji obavlјaju čuarsku i stražarsku službu, zakon o platama i njegovim izmjenama u smislu tretiranja dodatnih naknada na platu, nabavka novih JTU, nove vojne legitimacije, podršci povećanju plata za vojnike i podoficire OS BiH i sl.
Pored generala Ahmića, iz Inspektorata još su bili prisutni; brigadir Knežević, pukovnik Čičikušić, pukovnik Filipović i pukovnik Vrgoč.

8 FOTO GALERIJA