Vijesti

Studijska posjeta predstavnika MO i OS BiH Ministarstvu odbrane Kraljevine Norveške

Delegacija MO i OS BiH u kojoj su učestvovali i pripadnici Komande za upravljanje personalom na čelu sa brigadirom Dunović Zoranom bila je u studijskoj posjeti Ministarstvu odbrane Kraljevine Norveške u periodu od 17. do 21.01.2016. godine. Cilj ove studijske posjete realizovane u sklopu implementacije „Preventiva“ projekta bio je upoznavanje predstavnika MO i OS BiH sa metodama rada stručnjaka oružanih snaga donatorskih zemalja na području realizacije treninga iz domena psiholoških aktivnosti.

U toku procesa obuke realizovano je nekoliko osnovnih tema kao što su predstavljanje procesa, kriterija i načela selekcije prijema kandidata na osnovnoj obuci oficira (norveški model), način selekcije kandidata za obuku oficira s upotrebom psihičkih, fizičkih i drugih testova, proces selekcije pilota u zračnim snagama i dr.

“Imali smo priliku da posmatramo niz različitih i interesantnih prezentacija iz područja kojim se i mi bavimo, i siguran sam da ćemo neka iskustva primjeniti i u našem radu”, istakao je jedan od predstavnika delegacije, major Kosić Jovica.