Vijesti

Završena 10. klasa komandno-štabnog kursa Oružanih snaga BiH


Uz prisustvo zvanica u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu 06.07.2017. godine završena je 10. klasa komandno-štabnog kursa Oružanih snaga BiH za 36 polaznika iz jedinica OS BiH.

Uvodnim riječima prisutnima se obratio načelnik komandno-štabnog kursa pukovnik Vladimir Vavan koji je iznio osnovne informacije o realizaciji ovog kursa, te izvijestio komandanta da je misija komandno-štabnog kursa uspješno realizovana.

U nastavku, prisutnima se obratio pukovnik Edin Ramić, komandant Centra za profesionalni razvoj koji je iznio informacije vezane za aktivnosti u Centru za profesionalni razvoj u 2016. godini i prvoj polovici 2017. godine. Pukovnik Ramić je posebno naglasio da u budućnosti nije predviđena realizacija ovog kursa, te naglasio potrebu nastavka realizacije ovog kursa, uz istovremeno pokretanje i intenziviranje aktivnosti na uspostavi usavršavanja komandno-štabnog nivoa u okviru Centra za profesionalni razvoj.

Na kraju, prisutnima se obratio brigadir Ilija Petrović, komandant Komande za obuku i doktrinu koji je polaznicima čestitao uspješan završetak ovog kursa, te naglasio značaj ove vrste edukacije u profesionalnom razvoju oficira.

Najboljim polaznikom u klasi 10/17-I proglašen je kapetan Darko Ciganović, dok je najbolji polaznik u fizičkoj spremnosti kapetan Amrudin Ahmetspahić.

U svome obraćanju, najbolji polaznik, kapetan Darko Ciganović se zahvalio instruktorima na uspješnoj realizaciji ovog kursa, a poseban faktor koji je odredio da on bude najbolji polaznik je timski rad s kolegama iz ove klase kojima se posebno zahvalio.

Komandno-štabni kurs predstavlja najviši nivo vojnog obrazovanja koji se realizuje u BiH. Misija komandno-štabnog kursa je osposobljavanje oficira za uspješno obavljanje dužnosti na komandno-štabnim pozicijama nivoa bataljon i brigada

Realizacija obuke komandno – štabnog kursa KŠK 10/17-I u trajanju od 24 sedmice odvija se kroz realizaciju studijskih putovanja, rad na seminarski radovima, odbrana seminarskih radova, vanjsko ocjenjivanje, vježba na karti MAPEX, izlazni test fizičke obuke i analiza kursa.

Pored realizacije komandno-štabnog kursa tokom 2016. godine Centar je uspješno realizovao pilot projekat obuke za štabne oficire, kurs za komandire četa, osnovnu oficirsku obuku III klase, kurs za instruktore, napredni podoficirski kurs, osnovnu podoficirsku obuku, te sve kurseve stranih jezika od početnog do naprednih nivoa. Kroz centar je tokom 2016. godine prošlo više od 800 kandidata-polaznika, a posebno značajno postignuće je uspješno okončana obuka za 88 mladih vodnika i potporučnika.

U prvom polugodištu 2017. godine su nastavljene intenzivne aktivnosti. Realizovan je komandno-štabni kurs, kurs komandira četa, kurs podoficira četa, kurs štabnih podoficira, napredni podoficirski kurs, kurs za ocjenjivače, svi jezički kursevi, a u toku je osnovna oficirska obuka IV klase za 67 kandidata budućih potporučnika OS BiH.

5 FOTO GALERIJA