Vijesti

Primopredaja dužnosti komandanta Komande za podršku OS BiH


Svečanom ceremonijom u kasarni “Kozara” u Banja Luci 22.2.2018. godine izvršena je primopredaja dužnosti komandanta Komande za podršku OS BiH između generalmajora Huseina Tursunovića i brigadnog generala Marka Stojčića.

Ceremoniji su prisustvovali zamjenik ministrice odbrane BiH za upravljanje resursima Boris Jerinić, aktuelni načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, budući načelnik ZŠ OS BiH generalmajor Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Mirko Tepšić, zamjenik komandanta KP OS BiH za resurse brigadni general Gojko Knežević, kao i komandanti potčinjenih jedinica, te pripadnici KP OS BiH.

Primopredaji nije prisustvovao general Tursunović zbog zdravstvenih problema tako da se prisutnima uvodnim riječima obratio brigadni general Gojko Knežević. On je istakao značajne rezultate ove komande postignute u prethodnom periodu, te poželio novom komandantu i zamjenicima puno uspjeha u budućem radu.  

U svom obraćanju, general Stojčić je, između ostaloga, rekao kako su “djela KP OS BiH u proteklom periodu impresivna, međutim ne treba se limitirati dostignutim rezultatima”.

“Ti rezultati trebaju polučiti izazove koji će nadograđivati aktuelne procese, kao i njihovu dinamiku. Težnja je da se budžet ne “troši”, nego “ugrađuje” kroz modernizaciju i dostizanje operativnih sposobnosti, kao i različitih nivoa standardnih operativnih procedura”, istakao je general Stojčić. On je naveo i svoje prioritetne ciljeve u narednom periodu, naglasivši prvenstveno planove i zadatke u oblasti personala, obuke i logistike.

Svoje izlaganje general Stojčić je završio uz poruku: “U nadi da ćemo uz edukaciju, obuku, maksimalan trud i angažman svih djelatnika Komande za podršku, dostići visoke programirane ciljeve, valorizirane NATO standardima, želim Vam svako dobro i sreću”.

Nakon obraćanja generala Stočića zvanično je potpisan zapisnik o primopredaji dužnosti komandanta KP OS BiH. Također, ovom prilikom potpisani su zapisnici o primopredaji dužnosti zamjenika komandanta KP OS BiH, koje su potpisali brigadiri Rusmir Mrković i Zoran Dunović.

Uz zahvalnost na dosadašnjoj saradnji i čestitke novom komandantu i zamjenicima u budućem radu, prigodnim riječima obratili su se generalpukovnik Anto Jeleč i zamjenik ministrice odbrane BiH Boris Jerinić.   

12 FOTO GALERIJA