Vijesti

Tradicionalni zajednički iftar u kasarni “Kozara” u Banja Luci


U sklopu realizacije ramazanskih aktivnosti u kasarnama OS BiH za 2018. godinu, a u organizaciji KP OS BiH, dana 23.05.2018. godine upriličen je tradicionalni ramazanski iftar na lokaciji kasarne „Kozara“ Banja Luka.

Iftar je najradosniji trenutak u ramazanskom danu postača. Zajednički iftari su i posebna prilika da se na jednom mjestu sretne veliki broj ljudi, prijatelja i poznanika.

Pored pripadnika OS BiH sa lokacija „Kozara“, „Mika Bosnić“ i „Mahovljani“, zajedničkom iftaru su prisustvovali i brojni gosti i zvanice iz vjerskog, političkog i javnog života. Prisutni su bili: zamjenik MO BIH gos. Sead Jusić, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, travnički muftija Ahmed ef. Adilović, banjalučki muftija Osman ef. Kozlić, predstavnici pravoslavne i katoličke crkve, aktivni i penzionisani generali OS BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici raznih organizacija, udruženja i agencija sa područja Banja Luke, te građani.

Nakon uvodnih riječi štabnog imama Saliha ef. Grabusa, iftarsku dovu je proučio bivši muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

U ugodnom iftarskom ambijentu, dobrodošlicu i izraz zahvalnosti prisutnim gostima je zaželio domaćin iftara brig. dr. Rusmir Mrković, zamjenik komandanta KP OS BiH za resurse. U svom obračanju je između ostalog rekao:“ Lično smatram da ovakva i slična okupljanja predstavljaju najveću vrijednost naše domovine Bosne i Hercegovine, dragulj neopisive vrijednosti. Dragulj koji pokazuje kako ljudi različitih vjerskih opredjeljenja i stavova , koji žive u ovoj našoj lijepoj domovini, mogu neometano da se druže, vesele i budu dio podrške jedni drugima. Ovo su vrijednosti koje svi zajedno moramo njegovati i permanentno razvijati kako u našoj svijesti tako i u društvenoj praksi.“ Na kraju svog obračanja se još jedanput zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali ovo druženje.

Ovom prilikom je komandant KP OS BIH general major Marko Stojčić uručio prigodan poklon general majoru Huseinu Tursunoviću.

Nakon toga iftarsku poruku je uputio vojni muftija Hadis ef. Pašalić, u kojoj je posebno istakao značaj zajedničkih iftara i zajedničkog druženja, kao i zajedništvo i čuvanje zajedničkih vrijednosti na ovim prostorima.

Tradicionalno iftarsko druženje završeno je klanjanjem teravih namaza u mesdžidu kasarne.

6 FOTO GALERIJA