Vijesti

Analiza obuke na nivou KP OS BiH za 2018. godinu


Analiza obuke na nivou Komande za podršku Oružanih snaga BiH za 2018. godinu održana je 19.12.2018. godine u kasarni “Kozara” u Banja Luci.

Godišnjoj analizi prisustvovali su zamjenik komandanta KP OS BiH za resurse brigadir Rusmir Mrković, predstavnici Zajedničkog štaba i Operativne komande OS BiH koji obavljaju dužnosti u oblasti obuke, komandanti podređenih komandi KP OS BiH sa svojim saradnicima i načelnici odjeljenja KP OS BiH.

Analizu obuke, uvodnim obraćanjem, otvorio je zamjenik komandanta KP OS BiH za resurse brigadir Rusmir Mrković.

U skladu sa Planom analize obuke uslijedila su izlaganja predstavnika podređenih komandi, Komande za obuku i doktrinu, Komande logistike i Komande za upravljanje personalom. Oni su kroz svoja izlaganja predstavili najvažnije događaje obuke u toku 2018. godine, sa fokusom na planiranu obuku, realizovanu obuku sa financijskim pokazateljima utrošenih MS, zatim realizovanu a neplaniranu, te nerealizovanu obuku. Također izneseni su i pokazatelji o dostupnosti resursa za obuku, te problemi i ometači obuke u jedinicama uz prijedloge za rješavanje istih.

Tokom tematskog dijela Godišnje analize obuke prezentovani su rezultati u institucionalnoj obuci pripadnika KP OS BiH u zemlji i inostranstvu, s konkretnim pokazateljima koji su se odnosili na realizaciju kurseva, seminara i školovanja. Težište po navedenom je bilo na naučenim lekcijama. Ovom prilikom razmatrane su i ostale značajne teme u oblasti obuke, kao što su: usklađenost kurseva s Konceptom profesionalnog razvoja oficira i podoficira, logističkoj podršci obuke, dostupnosti resursa za obuku, realizacija obuke pripadnika roda veze, te realizacija individualne obuke u 2018. godini. Pored navedenog prezentovana su i iskustava sa NEL-2 ocjenjivanja DLč/KL i planovi za SEL-1 BBG LP (INF-L-BNG).

Ovogodišnja analiza je bila prilika i da se diskutuje o realizovanoj edukaciji i obuci komandi i jedinica, izazovima i poteškoćama u sistemu upravljanja obukom, a sve u cilju unaprjeđenja planiranja, izvođenja i standardizacije obuke, te daljeg razvoja i unaprjeđenja sistema upravljanja obukom i edukacijom u OS BiH.

S tim u vezi izneseni su planovi obuke KP OS BiH i smjernice za obuku u narednom periodu.

4 FOTO GALERIJA