Vijesti

Realizacija Kurs za vođe deminerskih odjeljenja


U Centru za PMD i uništavanje NUS-a, kasarna “Rajlovac OS BiH“,od 11. do 22.03.2019. godine realizovan je “Kurs za vođe deminerskih odjeljenja”.

Isti je pohađalo i uspješno završilo 24 polaznika, od čega 19 polaznika iz sastava Deminerskog bataljona/brTP, iz sastava Centra za PMD i uništavanje NUS-a 1, iz sastava OK OS BiH 1 polaznik iz sastava BH MAC-a 2 polaznika i iz sastava deminerske organizacije “Ivša”- Orašje 1 polaznik.

U skladu s odobrenim Planom i programom obuke navedeni kurs se realizovao kroz 64 nastavna sata, gdje su instruktori iz sastava Centra za PMD i uništavanje NUS-a polaznicima pružili potrebna znanja i neophodne vještine i sposobnosti za sigurno i efikasno vođenje deminerskog odjeljenja u operacijama čišćenja i tehničkog izviđanja sumnjivih površina. Ovaj kurs je u potpunosti prilagođen standardima koje propisuje BH MAC.

Na ceremoniji zatvaranja kursa i dodjele uvjerenja, 22.03.2019. godine, polaznicima kursa u ime komandanta Centra za PMD i uništavanje NUS-a, obratio se načelnik Odjeljenja za obuku kapetan Zdravko Kolar, koji je polaznicima čestitao na uspješno završenoj obuci i zaželio im uspjeh u sprovođenju deminerskih aktivnosti na planiranim deminerskim projektima s ciljem postizanja odgovarajućeg doprinosa deminerskih organizacija u sigurnom okruženju teritorije BiH bez mina.