Vijesti

Konferencija o doktrini OS BiH za 2019. godinu


U kasarni „Travnik“ u Travniku 27.03.2019. godine, realizovana je Konferencija o doktrini OS BiH za 2018. godinu. Na konferenciji su prisustvovali, ključno i stručno osoblje iz oblasti razvoja doktrinarnih publikacija (DP) u OS BiH, od nivoa KOiD do ZŠ OS BiH.

Cilj Konferencije bio je utvrđivanje stepena realizacije zadataka iz smjernica Načelnika ZŠ OS BiH za razvoj doktrine u 2018. godini, analiza funkcionalnosti sistema razvoja vojne doktrine, te identifikacija ključnih problema i prijedloga za njihovo prevazilaženje u narednom periodu.

Prisutne je u ulozi domaćina, pozdravio komandant KOiD brigadir Slaven Blavicki, koji je zaželio ugodan, ali radan boravak na lokaciji, i kako je rekao prilika da na jednom mjestu iznesemo i svi zajedno sagledamo dosadašnje rezultate rada, ali i uočimo i razjasnimo sve nejasnoće koje nas koče na tako jednom bitnom segmentu razvoja OS BiH, kao što je izrada doktrinarnih publikacija, i izrazio očekivanja kako će konferencija o doktrini polučiti i određene rezultate.

Prvi od prisutnih se obratio načelnik uprave J3/J7u ZŠ OS BiH pukovnik Robert Beljan, koji je prenio pozdrave od generalmajora Ivice Jerkića, čiji je dolazak bio spriječen drugim obavezama. Također je iznio očekivanja da će se tokom konferencije moći sagledati stepen realizacije zaključaka iz 2017. godine, stepen implementacije DP u 2018, godini, problemi koji su uticali na njihovu izradu, ali i iznijeti rješenja koja će dovesti do produktivnosti u daljem radu.

Slijedile su prezentacije i komentari oficira za edukaciju, obuku i doktrinu u Upravi za operacije i obuku J3/J7 u ZŠ OS BiH pukovnika Almira Muslije, načelnika odsjeka za obuku G3/G7 u OK OS BiH pukovnika Edina Novalića, načelnika odjeljenja za operacije i obuku G3/G7 KP OS BiH pukovnik Sulejmana Đulovića, načelnika odsjeka za obuku i doktrinu KP OS BiH pukovnika Saše Konjevića, oficira za doktrinu i planove/Odjeljene je za strategiju i planove u Upravi za politiku i planove J/5 ZŠ OS BiH majora Salema Sadikovića.

Načelnik odjeljenja doktrine KOiD brigadir Mehmed Đedović je prisutnima kroz svoju sveobuhvatnu prezentaciju predstavio zbirnu realizaciju izrađenih DP po godinama, vrsti i količini. Također je istakao i procentualnu primjenjivost DP u centrima KOiD, te izrazio očekivanja za 100%-tnu primjenu u narednom periodu. Istakao je da je u 2018. godini u OS BiH odobreno 29 DP, od čega je u KOiD odobreno 22 DP, a da je u ovoj godini odštampano ukupno 24 DP. Upoznao je prisutne da je digitalna biblioteka (DB) prepoznata kao izuzetna pomoć u pristupu, kako našim DP, tako i NATO publikacijama, ali i izrazio i žaljenje za nedovoljnom upotrebom iste, zbog čega je svim prisutnim izvršena i prezentacija pristupa DB. Također je naglasio da je i znatno uvećan knjižni fond naslova u biblioteci KOiD. Nadalje, brigadir Đedović je naglasio da sistem naučenih lekcija nije u potpunosti zaživio u OS BiH, te da je potrebno u narednom periodu tom problemu posvetiti posebnu pažnju. Također je ukazao i na potrebu da se Pravilnik o standardizaciji što hitnije usvoji, kako bi se mogla i izraditi sva ostala dokumenta vezana uz isti, što bi svakodnevni rad učinio znatno produktivnijim. Naglasio je i činjenicu da je za tekuću godinu planirana izrada 99 DP, te da je težište dato na one publikacije koje podržavaju tematske planove obuke u OS BiH.

Diskusije učesnika su bile sadržajne, ukazivale su na goruće probleme u ovoj oblasti, te ujedno i prijedloge i inicijative da se isti što hitnije otklone, kako bi dovelo do ubrzanog procesa izrade DP. Kao rezultat diskusija, sačinjeni su i prijedlozi zaključaka u kojima je između ostalog predloženo da se sve niže publikacije prilagode TP-1 Doktrini obuke, da se štampanje i distribucija DP podigne na veći nivo, da se formiraju radne grupe koje će ubrzati izradu DP iz oblasti zračnih snaga i izradu priručnika za obuku deklarisanih jedinica po OCCEF konceptu, da se što hitnije usvoji Pravilnik o standardizaciji u MO i OS BiH, da se izvrši ažuriranje Politike izrade i odobravanja doktrinarnih publikacija u OS BiH, te pratećih pravilnika i SOP-ova, kako bi se ubrzala izrada DP, te da se stimulišu nosioci izrade DP na svim nivoima.

U svom završnom obraćanju, brigadir Blavicki se zahvalio svim učesnicima konferencije o doktrini, i istakao kako je potrebno istu podići na veći nivo. Također je ukazao na nedovoljnu upotrebu i primjenjivost već završenih DP na svim nivoima, te je istakao činjenicu da je korištenjem DB omogućeno da publikacije budu dostupne onim kojima su zaista i potrebne. Osvrnuo se i na nedovoljnu upotrebu personala koji znaju engleski jezik na prevođenju NATO priručnika, kao i problem tretiranja jednog pitanja kroz više priručnika, te problem nedostajućih standarda koji će omogućiti primjenu naučenih lekcija.

Konferenciju je zatvorio pukovnik Beljan pri čemu je naveo smjernice za dalji rad, između kojih je posebno potencirao potrebu da DP I i II nivoa moraju biti međusobno i u potpunosti usaglašene, da se izvrši standardizacija po svim nivoima, da se uspostavi efikasan sistem razvoja i implementacije naučenih lekcija, te da iste trebaju da uđu u primjenu u svakodnevnom radu. Naglasio je i potrebu nastavka edukacije s personalom na izradi DP, kao i da se nastavi sa promocijom i primjenom DB. Uz zahvalu domaćinu na dobro organizovanoj konferenciji, istakao je da je ista dobra osnova za izradu smjernica za 2020. godinu.

Na konferenciji je KP OS BiH pripremila i podijelila nekoliko skromnih poklona za one koji su dali i najveći doprinos u procesu izrade DP u 2018. godini.

5 FOTO GALERIJA