Vijesti

CAX– Kompjuterski podržana vježba na sistemu JCATS sa BBG 5.pbr


GPO za 2019. godinu, te SOP-om vanjskog ocjenjivanja komandi i jedinica OS BiH na lokaciji kasarne "Mika Bosnić" Manjača u periodu od 25. do 29.03.2019. godine, u centru za borbene simulacije u sklopu priprema za vježbu vanjskog ocjenjivanja.

„DINAMIČAN ODGOVOR 19-5“ realizovana je kompjuterski podržana vježba (CAX) na simulacijskom sistemu JCATS sa pripadnicima 2/5.pbr sa pridodatim  jedinicama OS BiH (EOD, ABHO, Inžinjerija, Zračne snage).

Cilj vježbe bio je da se kroz kompjuterski podanu vježbu (CAX) provjeri i unaprijedi operativna sposobnost komande BBG 5. pješadijske brigade da u realnom vremenu planiraju i realizuju konvencionalne operacije. Upotrebom raspoloživog simulacijskog modela generirano je umjetno okruženje koje je scenariom za ovu vježbu naglasilo provjeru nekoliko težišnih aktivnosti kao što su: pokret do kontakta (PDK), odbrana i kontranapad, provođenje operativnih taktika, tehnika i  procedura  s  ciljem  širenja  zone  uticaja  te  izvođenje  konvencionalnih operacija.

Fokus vježbe je bio usmjeren na elemente komande i kontrole u kontekstu odlučivanja i kontrole  izvršenja misije, te upravljanja i prenja različitih situacija predviđenih planom vježbe.

3 FOTO GALERIJA