Vijesti

Šef Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH (ODC) u posjeti Komandi za podršku OS BiH


U ulozi domaćina, zamjenik komandant KP OS BiH za operacije, brigadir Zoran Dunović, 03.04.2019.godine, primio je u radnu posjetu šefa Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD (ODC) u BiH pukovnika Corey Shea.

Prijemu su prisustvovali zamjenik komandanta KP OS BiH za resurse brigadir Rusmir Mrković, načelnik odjeljenja za operacije i obuku pukovnik Sulejman Đulović sa načelnicima odsjeka za operacije i obuku i doktrinu, komandant CBO pukovnik Goran Maksimović, te nosilac partnerskog cilja (PC) L-400 major Strahinja Šukalo.

Cilj ove posjete bio je budući razvoj pligona za obuku OS BiH na lokaciji Mika Bosnić“ Manjača i sagledavanje mogućnosti za proširivanje kapaciteta i sposobnosti istog.

U uvodnom dijelu sastanka, brig. Dunović pozdravio je sve prisutne i zaželio dobrodošlicu gostima.

Informativni brifing o CBO prezentovao je komandant, pukovnik Maksimović. Kroz informativni brifing, koji je bio podijeljen u dva dijela, predstavljen je CBO, sa tištem na trenutnim i planiranim kapacitetima za obuku i podršku trenutnim i budućim izazovima Centra. U drugom dijelu brifinga predstavljen je PC L-4000 Borba kombinovanih rodova na urbanom terenu, čiji je nosilac CBO.

Nakon informativnog brifinga uslijedila je konstruktivna diskusija učesnika sastanka, gdje se razgovaralo o mogućim projektima koji bi na najbolji nin unaprijedili kapacitete i sposobnosti poligona za obuku, kako jedinica OS BiH, tako i jedinica OS drugih partnerskih zemalja.

Pukovnik Shea je iznio planove ulaganja ODC za razvoj poligona. Jedan od mogućih oblika ulaganja bila bi i nabavka MILES opreme. Dotakao se i mogućnosti podrške u nadogradnji JCATS sistema kroz nadogradnju softvera i osiguranja neophodnih licenci za njegov rad.

Na kraju posjete brigadir Dunović se zahvalio svim učesnicima sastanka na konstruktivnim i korisnim izlaganjima te izrazio nadu u buduću uspješnu saradnju.

3 FOTO GALERIJA