Vijesti

Tradicionalni zajednički iftar na lokaciji kasarne “Kozara” u Banja Luci


U sklopu realizacije ramazanskih aktivnosti na lokacijama OS BiH za 2019. godinu, a u organizaciji KP OS BiH, 09. maja 2019. godine upriličen je tradicionalni ramazanski iftar na lokaciji kasarne „Kozara“ Banja Luka.

Iftar je poseban i najradosniji trenutak u ramazanskom danu postača. I ovaj zajednički iftar je bio posebna prilika da se na jednom mjestu sretne veliki broj ljudi, prijatelja i poznanika.

Pored pripadnika OS BiH sa lokacija Kozara, Mika Bosnić“ i Mahovljani“, zajedničkom iftaru su prisustvovali i brojni gosti i zvanice iz vjerskog, političkog i javnog života. Prisutni su bili: zamjenik MO BiH gos. Sead Jusić, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, banjalučki muftija Nusret ef. Abdibegović, aktivni i penzionisani generali OS BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici raznih organizacija, udruženja i agencija sa podrja Banja Luke, te građani.

Nakon uvodnih riječi štabnog imama Saliha ef. Grabusa, iftarsku dovu je proučio Glavni imam OS BiH Nesib ef. Hadžić.

U svom obraćanju, štabni imam Salih ef.Grabus je između ostalog rekao: Vjerujem da večerašnje iftarsko ozračje u kasarni Kozara“ u Banja Luci, ispunjava našu dušu i čini nas sretnim.“

U ugodnom iftarskom ambijentu, dobrodošlicu i izraz zahvalnosti prisutnim gostima je zaželio domaćin  iftara brig. dr. Rusmir Mrković, zamjenik komandanta KP OS BiH za resurse. U svom obraćanju je između ostalog rekao: “ Ramazan je najodabraniji mjesec u Islamu, plemeniti mjesec u kojem Bog uvećava nagradu i obilno daruje. Zato mu se muslimani i posebno raduju. A tu svoju radost, uvijek smo, uostalom kao i ove noći, dijelili sa našim komšijama, radnim kolegama, prijateljima. Ponosan sam danas što u Ramazanu, na ovom mjestu vidim Bosnu i Hercegovinu šaroliku i lijepu, sa svim svojim različitostima, ljude različitih zanimanja, vjera i opredjeljenja, koji jedni sa drugima dijele radost Ramazana.

U nastavku obraćanja brig. Mrković je istakao: “Okupljanja ove vrste sigurno predstavljaju najvu vrijednost našeg zajedničkog življenja na ovim prostorima, vrijednost koju zajedno moramo njegovati i razvijati. Mi, pripadnici OS BiH, ovaj današnji zajednički Iftar doživljavamo kao dio naše misije, koji izvavamo sa posebnim zadovoljstvom..“  Na  kraju  svog  obraćanja  se  još  jedanput  zahvalio  svima  koji  su  svojim prisustvom uveličali ovo druženje, a posebno se zahvalio svima koji su doprinijeli uspješnoj pripremi i organizaciji iftara.

Nakon toga iftarsku poruku je uputio banjalučki muftija Nusret ef. Abdibegović, u kojoj je posebno istakao značaj zajedničkih iftara i zajedničkog druženja.

Tradicionalno iftarsko druženje završeno je klanjanjem teravih namaza u mesdžidu kasarne.

5 FOTO GALERIJA