Vijesti

Realizacija kursa “Izviđači Eksplozivnih Sredstava-EOR”


U Centru za PMD i uništavanje NUS-a, kasarna “Rajlovac OS BiH“, u periodu od 02.03. do 13.03.2020. godine realizovan je kurs “Izviđači eksplozivnih sredstava”.

Kurs je pohađalo i uspješno završilo 23 polaznika iz sastava jedinica OS BiH. Pored instruktora iz sastava Centra za protivminsko djelovanje i uništavanje NUS-a, svoj doprinos u realizaciji kursa dali su i instruktori (vanjski predavači) iz sastava Deminerskog bataljona/brTP i OK OS BiH.

Cilj realizacije izvođenja kursa bio je upoznavanje i osposobljavanje polaznika sa procedurama izviđanja eksplozivnih sredstava i postupanja sa neeksplodiranim ubojitim sredstvima (NUS-om) u različitim situacijama, što uključuje otkrivanje, lociranje, početnu identifikaciju, potvrđivanje, označavanje i izvještavanje o nastaloj prijetnji od eksplozivnih sredstava.  

Na ceremoniji zatvaranja kursa i dodjele uvjerenja, 13.03.2020. godine u kasarni “Rajlovac OS BiH“, polaznicima kursa obratio se Komandant Centra za PMD i uništavanje NUS-a, koji je polaznicima čestitao na uspješno završenoj obuci i kroz svoje izlaganje istakao značaj iste.