Vijesti

Završen Kurs turskog jezika – osnovni nivo (klasa X/20-I) u Odjeljenju stranih jezika Centra za profesionalni razvoj u kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu


U Odjeljenju stranih jezika (OSJ) CPR na lokaciji „Rajlovac“ u Sarajevu dana 25.12.2020.godine realizovana je ceremonija završetka Kursa turskog jezika – osnovni nivo (klasa X/20-I) koji je na Kursu turskog jezika OSJ realizovan u periodu od 31.08. do 25.12.2020. godine.

Ceremoniji završetka kursa prisustvovao je Komandant CPR brigadir Hazrudin Hasagić, Vršilac dužnosti (V.D). Načelnika OSJ CPR major Vahid Podžić i V.D. Voditelja kursa turskog jezika kapetan Nesib Čakić.

Ovo je bila 10. klasa osnovnog nivoa turskog jezika čijim su završetkom polaznici stekli znanja i vještine poznavanja turskog jezika nivoa A1 i A2. Kurs je započelo 15, a uspješno ga je završilo 11 pripadnika OS BiH. Najbolja polaznica kursa je potporučnik Lamija Kodžaga, pripadnica 6. bataljona logističke podrške KL.

Na ceremoniji završetka kursa polaznicima su se obratili V.D. Voditelja KTJ kapetan Nesib Čakić koji je istakao da su, i pored otežavajućih okolnosti realizacije svih aktivnosti obuke u OS BiH koje je prouzročila pandemija virusa COVID-19, savladani svi planirani nastavni sadržaji i da su polaznici usvojili potrebne vještine u poznavanju turskog jezika za nivo A1 i A2.

V.D. Načelnika OSJ CPR major Vahid Podžić je u svom izlaganju naglasio da je znanje jednog stranog jezika veoma bitno za dalje usavršavanje svih pripadnika OS BiH, a polaznici koji su uspješno okončali ovaj nivo turskog jezika, sebi su stvorili  preduslove za nastavak učenja jezika na naprednom nivou, te za dalje profesionalno usavršavanje u  svojim karijerama.

Komandant CPR brigadir Hasagić Hazrudin je čestitao polaznicima kursa na uspješno završenom kursu i postignutim rezultatima, te dodao da je turski jezik veoma bitan u procesu usavršavanja pripadnika OS BiH jer pruža ogromne mogućnosti za dalje usavršavanje u najboljim školskim centrima OS R. Turske kao zemlje članice NATO pakta. Takođe je preporučio polaznicima kursa da i dalje rade na svom usavršavanju, ne samo u stranim jezicima, nego i u svim vidovima civilne i vojne edukacije, jer pred OS BiH su ogromni izazovi pristupanja euroatlanskim integracijama, te će usvojena  znanja biti prijeko potrebna OS BiH u tim procesima. Iz tog razloga, svi pripadnici OS BiH moraju tokom cijele vojne karijere raditi na stalnom usavršavanju i usvajanju zanja i vještina potrebnih za dalji razvoj MO i OS BiH.

Na kraju ceremonije, Komandant CPR je  polaznicima kursa dodijelio uvjerenja o završetku kursa, te je izvršeno zajedničko fotografisanje.  

5 FOTO GALERIJA