Vijesti

Završen Kurs operatera deminerskih mašina za pripremu površine


U Centru za protuminsko djelovanje i uništavanje NUS-a (u daljem tekstu Centar), na lokaciji kasarne „Rajlovac“, u vremenskom periodu od 12.04. do 20.04.2021. godine realizovan je Kurs operatera deminerskih mašina za pripremu površine.

Obuka je realizovana u skladu godišnjeg plana obuke  i Plana protuminskih akcija za 2021. godinu i namjenjena je pripadnicima deminerskog bataljona/brTP u cilju unapređenja procesa deminiranja u BiH kao i u cilju stavljanja u punu funkciju svih dostupnih resursa za deminiranje. Kurs је usmјеrеn nа оbuku budućih operatora deminerskih mašina za pripremu površine u sklаdu sа prоpisаnim stаndаrdimа i procedurama definisanim Zakonom o deminiranju u Bosni i Hercegovini, Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine, Standardima za uklanjanje mina i NUS-a u BiH, Dio 1. Obuka, OTP 7-0 Doktrina obuke OS BiH i dokumenta Politika obuke i vojne edukacije u OS BiH. Kurs je rеаlizovan kroz predavanja i praktičan rad sa mašinama za deminiranje na LPO Rajlovac.

Potrebno je isti da je deminerski bataljon/brTP stavio na raspolaganje resurse i ljudstvo kao podršku realizaciji navedenog kursa. Tokom realizacije kursa polaznici obuke su pokazali zavidan nivo interesa za usvajanja novih znanja a što su kroz testiranja i praktične vježbe i demonstrirali. Potvrdu kvalitetne realizacije navedenog kursa dali su i inspektori BHMAC-a koji su 13.04.2021. godine izvršili inspekciju provođenja obuke i u svom povratnom izvještaju naveli da OS BiH uz visoko profesionalni angažman i disciplinu u potpunosti provode zadate standarde u Standardima za uklanjanje mina i NUS-a u BiH. Također, provođenje obuke 20.04.2021. godine obišao je i komandant EUFOR-a koji je još jednom naglasio značaj deminiranja i kvalitetne obuke deminera za uspješno provođenje operacija deminiranja u BiH. Kurs se realizovao uz maksimalno poštivanje propisanih mjera u sprečavanju širenja virusa SarsCoV-2. Kurs je uspješno završilo 13 (trinaest) polaznika iz sastava deminerskog bataljona/brTP OS BiH koji su odmah nakon završetka upučeni na deminerska radilišta širom BiH kako bi znanje stečeno u Centru za protuminsko djelovanje implementirali u praksi.

6 FOTO GALERIJA