Vijesti

Ramazanski iftar na lokaciji kasarne “Kozara” u Banja Luci


Tradicionalni ramazanski iftar, u organizaciji Komande za podršku OSBiH, organizovan je 6. aprila 2022. godine na lokaciji kasarne „Kozara“ u Banja Luci.

Ramazanski iftar, odnosno trenutak prekida dnevnog posta i cjelodnevnog odricanja hrane, pića i mnogih drugih užitaka, je vrijeme kada su postači ispunjeni posebnim zadovoljstvom i radošću.

I ovaj tradicionalni iftar je bio posebna prilika da se, nakon dvogodišnjeg ne organizovanja istog zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom COVID-19, na jednom mjestu sretne veliki broj ljudi, prijatelja i poznanika.

Radost zajedničkog iftara sa pripadnicima MO i OSBiH podijelili su brojni gosti i zvanice iz vjerskog, političkog i javnog života, između ostalih ministra sigurnosti BiH dr. Selmo Cikotić, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, dopredsjedavajući Vijeća naroda Narodne skupštine RS-a Mihnet Okić, muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, predstavnici EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu, kao i predstavnici pravoslavne i katoličke crkve, raznih organizacija, udruženja i agencija sa područja Banja Luke, te građani.

Nakon što je mr. Muris ef.Spahić, direktor medrese „Ibrahim ef.Maglajlić“ u Banja Luci, proučio iftarsku dovu, dobrodošlicu prisutnim gostima zaželio je štabni imam mr. Salih ef. Grabus. U svom obračanju je između ostalog rekao: „U ove dvije minule pandemijske godine, vjerujem da smo mogli spoznati istinske vrijednosti i naučene lekcije ugraditi u svoj vrijednosni životni sistem. Budimo graditelji svojih života, ne plašimo se biti dobri, dobrota će ipak pobijediti, odbacimo stereotipe da je čovjek čovjeku vuk, učimo da smo svi braća po Ademu, a.s., ili Adamu, vjerujte sve je moguće, sve je na dohvat ruke samo se čovjek ne smije predati.“

Potom se prisutnim gostima obratio domaćin iftara brigadir dr. Rusmir Mrković, zamjenik komandanta KP OSBiH za resurse. Uz dobrodošlicu i zahvalnost gostima što su svojim prisustvom uveličali ovo druženje brigadir Mrković je rekao: „ Posebno mi je zadovoljstvo što smo na ovom mjestu, u Ramazanu, okupili ljude različitih zanimanja, vjera i opredjeljenja, da zajedno dijelimo radost Ramazana, u ovom mjesecu kada naše kolege pravoslavci i katolici proslavljaju Vaskr i Uskrs i također imaju svoj post“.

„Mi, pripadnici OS BiH, ovaj današnji zajednički iftar doživljavamo kao dio naše misije, koji izvršavamo sa posebnim zadovoljstvom“, naglasio je brigadir Mrković. Svoj govor je završio još jedanom zahvalom svima koji su svojim prisustvom uveličali ovo druženje, a posebno se zahvalio svima koji su doprinijeli uspješnoj pripremi i organizaciji iftara.

Svojim prisustvom i učenjem nekoliko ilahija i kasida prisutne je obradovao Mustafa ef. Isaković, jedan od najpoznatijih izvođača ilahija i kasida, duhovne muzike muslimana, u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga iftarsku poruku je uputio zenički muftija hfz.prof.dr. Mevludin-ef. Dizdarević, u kojoj je posebno istakao da su Oružane snage BiH čuvar države i njen simbol. Izrazio je i zadovoljstvo što je bio u prilici da radost iftara podijeli sa pripadnicima OS BiH u Banja Luci.

Tradicionalno iftarsko druženje završeno je zajedničkim klanjanjem teravih namaza u mesdžidu kasarne.

14 FOTO GALERIJA