Vijesti

Primopredaja dužnosti komandanta i zamjenika komandanta Komande za podršku OSBiH


Na lokaciji kasarne „Kozara“ u Banjoj Luci, 25. januara 2024. godine, uz prisustvo ministra odbrane BiH, Zukana Heleza i načelnika ZŠ OS BiH, generalpukovnika Senada Mašovića, izvršena je primopredaja dužnosti generalskih pozicija u Komandi za podršku OS BiH.

Primopredaja dužnosti izvršena je između dosadašnjeg komandanta, Komande za podršku OS BiH, generalmajora Marka Stojčića i novoimenovanog komandanta brigadnog generala Zdravka Reze. Također, izvršena je i primopredaja dužnosti između dosadašnjih zamjenika komandanta KP OSBiH za resurse i operacije brigadnih generala Zorana Dunovića i Rusmira Mrković i novoimenovanih zamjenika brigadira Jasmina Čajića i brigadnog generala Radovana Jovića.

Svečanoj primopredaji dužnosti generalskih pozicija prisustvovali su generalni inspektor MO BiH, brigadni general Mirsad Ahmić, načelnici odjeljenja KP OS BiH i predstavnici EUFOR-a. Prisutne je pozdravio novoimenovani komandant Komande za podršku brigadni general, Zdravko Rezo koji je u svom izlaganju rekao: „Iznimna mi je čast i privilegija danas preuzeti dužnost komandanta KP OS BiH. Ova dužnost za mene predstavlja veliki izazov i odgovornost. Timski rad će biti ključan temelj našeg budućeg rada, a siguran sam i našeg uspjeha.“ U nastavku svog obraćanja istakao je neophodnost unapređenja sposobnosti i efikasnosti u radu, značaj logističke podrške komandi i jedinica OS BiH, razvijanja programa obuke i promocije vojnog poziva. Na kraju se zahvalio ministru i načelniku ZŠ OS BiH na ukazanom povjerenju i nesebičnoj podršci i razumjevanju.

Načelnik ZŠ OSBiH je u svom obračanju istakao da je Komanda za podršku OS BiH u proteklom periodu uspješno realizovala niz važnih zadataka. Posebno je istakao doprinos u obuci vojničkog i starješinskog kadra, kao značajnog segmenta zanavljanja personala Oružanih snaga BiH. Pored toga pripadnici Komande za podršku OS BiH su dali značajan doprinos u procesu obuke i evaluacije Bataljonske grupe lake pješadije. Čestitao je dosadašnjem komandantu i njegovim zamjenicima na postignutim rezultatima i poželio im je uspjeh i sreću u životu. Generalima Rezi i Joviću i brigadiru Čajiću je čestitao na novim dužnostima i poželio im uspješan rad i postizanje što boljih rezultata.

Ministar odbrane, Zukan Helez je pohvalio pripadnike Komande za podršku OS BiH, uz čestitke generalmajoru Marku Stojčiću i njegovim zamjenicima na uspješnoj realizaciji zadataka tokom obavljanja dužnosti u ovoj komandi. Istakao je da je ponosan što Bosna i Hercegovina danas ima jake Oružane snage i da smo i dalje svi obavezni razvijati njene kapacitete. Na kraju je čestitao brigadnom generalu Rezi i njegovim zamjenicima brigadiru Čajiću i brigadnom generalu Joviću na novim dužnostima, a pripadnike Komande za podršku OS BiH pozvao da u punom kapacitetu podrže novoimenovane starješine na generalske pozicije. Prije zvanične primopredaje dužnosti generalskih pozicija na operativnom nivou, u ponedjeljak 22. januara 2024. godine, pripadnici Komande za podršku OS BiH su organizovali prigodnu svečanost povodom ispraćaja u penziju komandanta Komande za podršku. Tom prilikom, načelnik Odjeljenja za podršku Komande za podršku OS BiH brigadir Zdravko Avram se ispred kolektiva zahvalio generalima na svemu što su učinili u svojoj profesionalnoj vojnoj službi i doprinosu na razvoju Oružanih snaga BiH u cjelini. Također, poželio im je i mnogo uspjeha na ličnom planu i dobrog zdravlja u životu. U svojim obraćanjima generali su se zahvalili prisutnima na profesionalnoj saradnji i odnosu u izvršavanju zadataka. Na kraju ceremonije generalima su uručeni prigodni pokloni. 

11 FOTO GALERIJA