Vijesti

Organizacija i održavanje jednodnevnih tranzicionih radionica


U skladu sa redovnim aktivnostima Komande za upravljanje personalom i njenih Centara za regrutaciju i tranziciju (CRT) Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Čapljina, održane su jednodnevne tranzicione radionice za sve pripadnike OS BiH koji se nalaze u procesu tranzicije i prestanka profesionalne vojne službe u 2024. godini, shodno Članu 101. Stav 1 Zakona o službi u OS BiH (istek i nemogućnost produženja profesionalnog ugovora zbog godina starosti i dužine vojne službe).

Tranzicione radionice su održane na lokacijama CRT-ova u skladu sa odobrenim planom i to:

-Dana 13.02.2024. u kasarni „Rajlovac“ – Sarajevo, za pripadnike iz nadležnosti CRT Sarajevo-Rajlovac;

-Dana 13.02.2024. u kasarni „Dubrave“ – Tuzla za pripadnike OS BiH iz nadležnosti CRT Tuzla;

-Dana 14.02.2024. u kasarni „Božan Šimović“ – Čapljina za pripadnike OS BiH iz nadležnosti CRT Čapljina;

-Dana 15.02.2024. u kasarni „Kozara“ – Banja Luka za pripadnike OS BiH iz nadležnosti CRT Banja Luka.

 Nosioci realizacije jednodnevnih tranzicionih radionica bila su stručna lica nadležnih CRT-ova, u koje su bili uključeni psiholozi, a sve je realizovano i u saradnji sa nadležnim komandanma i jednicima OS BiH i Odsjekom za tranziciju sektora za personal MO BiH. 

Cilj ovih tranzicionih radionica je upoznati sve pripadnike OS BiH, koji se nalaze u procesu tranzicije i prestanka vojne službe u 2024. godini, sa osnovnim informacijama, i to: mjerama aktivnostima MO i OS BiH na pripremi za proces tranzicije, osnovnim odredbama Perspektiva programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala i procedurama iz Pravilnika o tranziciji i Operativnog uputstva, zonama odgovornosti i nadležnostima Centara za regrutovanje i tranziciju, pravima, obavezama i odgovornosti pripadnika OS BiH u procesu tranzicije, rokovima registarcije i uključivanja u Perspektiva program tranzicije.

Tranzicione radionice su prema mišljenjima lica u procesu tranzicije, a i prema dosadašnjim višegodišnjim iskustvima, pokazale kao vrlo, koristan i konkretan oblik pomoći za lica kojima prestaje PVS u OS BiH. 

4 FOTO GALERIJA