Vijesti

Predramazanska posjeta Vojnog muftije lokaciji kasarne „Kozara“ Banja Luka


U sklopu predramazanskih obilazaka komandi i jedinica OS BiH delegacija Vojnog muftijstva, koju je predvodio Vojni muftija Hadis ef. Pašalić, u utorak 20. februara 2024. godine, posjetila je lokaciju kasarne „Kozara“ Banja Luka. U sastavu delegacije bili su glavni imam OS BiH Nesib ef. Hadžić i stručni savjetnik Muhamed ef. Okić. Ugledne goste su dočekali štabni imam Salih ef. Grabus i brigadni imami Haris ef. Hadžić i Sabid ef. Jusić.

Upriličen je sastanak sa komandantom Komande za podršku OS BiH brigadnim generalom Zdravkom Rezom i njegovim zamjenicima, brigadnim generalom Radovanom Jovićem i brigadirom dr. Jasminom Čajićem. Nakon riječi dobrodošlice i upoznavanja članova delegacije sa aktivnostima u komandi i jedinicama, razgovarano je o planovima i podršci vjerskom životu pripadnika islamske vjeroispovjesti, sa težištem na predramazanske i ramazanske aktivnosti. Vojni muftija je također čestitao, generalima Rezi i Joviću i brigadiru dr. Čajiću, na postavljenjima na nove dužnosti i zaželio im uspješno vođenje ove komande. Potom je za pripadnike OS BiH islamske vjeroispovjesti, sa lokacija kasarni „Kozara“, „Mahovljani“ i „Mika Bosnić“ Manjača, održano prigodno predavanje.

Vojni muftija Hadis ef. Pašalić je, kroz svoje predavanje, naglasio neophodnost, tokom mjeseca Ramazana, vođenja računa o svom ponašanju u javnom prostoru, jer na taj način šaljemo sliku o sebi ali i o zajednici kojoj pripadamo. Istakao je i da iftar i iftarske radosti podijelimo sa svojim komšijama, rodbinom i svim ljudima dobre volje. Također, otvaranje kasarni kroz zajedničke iftare je prilika, kako za međusobno upoznavanje i zbližavanje, tako i za proširivanje saradnje i upoznavanje sa građanima iz lokalnih zajednica na kojima su jedinice stacionirane.

Pored riječi zahvale gostima na posjeti, upućenim porukama i željama, brigadir dr. Čajić je ukazao i na važnost ovakvih aktivnosti, a na kraju je svim prisutnim poželio zdravlje i sreću u životu. Na kraju je dovu proučio Sabid ef. Jusić, brigadni imam u 6. pješadijskoj brigadi.

7 FOTO GALERIJA