Vijesti

Iftar u Komandi za podršku OS BiH


Tradicionalni iftar organizovan od strane KP OS BiH, komandi i jedinica razmještenih u kasarni “Kozara” Banja Luka, u skladu sa već tradicionalim ramazanskim aktivnostima realizovan je i ove godine. Četrnaesti zajednički iftar i prijem za visoke zvanice te zvanice iz društveno političkog života u BiH iz reda svih vjerskih konfesija. Domaćin ovogodišnjeg iftara bio je brigadir dr. Jasmin Čajić, zamjenik komandanta KP OS BiH za operacije.

Domaćin iftara u kasarni “Kozara” brigadir dr. Jasmin Čajić tokom svog obraćanja naglasio je, između ostalog, da ovo zajedničko okupljanje nije samo simbol tradicije i solidarnosti, već je potvrda bogastva različitosti i zajedništva pripadnika svih konfesija koje mogu biti od koristi kako bi našu domovinu Bosnu i Hercegovinu učinili sigurnijom i prosperitetnijom. Među najveće dosege i postignuća pripadnika OS BiH ističe pravo na slobodu vjere, koje se u svim komandama i jedinicama OS BiH na ovoj lokaciji realizira uspješno i na zadovoljstvo svih njenih pripadnika.

Izrazio je zadovoljstvo da je postačima, pripadnicima OS BiH, osigurana adekvatna i potpuna podrška kojom su harmonizirani i usklađeni profesionalni i vjerski sadržaji. U narednom periodu posebno je naveo ključnu ulogu KP OS BiH u pripremi, organizaciji i izvođenju vježbe “Dinamičan odgovor 24-4” gdje je planirano učešće preko 700 pripadnika OS BiH sa ciljem podizanja nivoa operativnih sposobnosti OS BiH.

Nakon obraćanja domaćina, brigadira dr.Jasmina Čajića prisutnima se obratio, izaslanik reis-ul-uleme Huseijn ef. Kavazovića, muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović koji je tokom svog izlaganja naveo da se nalazimo u vremenu velikih iskušenja i izazova na koje samo dobročinitelji imaju kvalitetan odgovor.

U završnom obraćanju ministar odbrane BiH, gospodin Zukan Helez zahvalio se svim pripadnicima koji su učestvovali u organizaciji ovog iftarskog druženja u kasarni “Kozara”, kao najvećem i najboljem na kojima je prisustvovao. Tokom svog izlaganja naveo važnost praštanja i darovanja tokom svetog mjeseca ramazana za muslimane. Na kraju obraćanja čestitao je svima predstojeći Ramazanski bajram, te poželio da u miru, zdravlju i blagostanju prevedu u krugu najmilijih.

Nakon završetka iftara i obraćanja domaćina i visokih zvanica, uslijdio je nastavak ramazanskih aktivnosti, teravih namaz i besjedu bihaćkog muftije te druženje u mesdžidu kasarne “Kozara”, Banjaluka.

8 FOTO GALERIJA