Vijesti

Dan za posjetioce vježbe „Dinamičan odgovor 24-4“


Vježba vanjskog ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 24-4“ po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F) uspješno je okončana na glavnom poligonu za obuku OS BiH na Manjači, dana 10.06.2024. godine.

Vježba „Dinamičan odgovor 24-4“ predstavlja ključni i najznačajniji dogadjaj obuke u OS BiH u 2024.godini. U vježbi je učestvovalo oko 700 pripadnika , 4.pbr OS BiH kao primarna grupa za obučavanje, dok su 5 i 6.pbr, br ZS i PZO i br TP učestvovali kao sekundarna grupa za obučavanje.

Prilikom realizacije vježbe „Dinamičan odgovor 24-4“ pripadnici OS BiH su pokazali izuzetan nivo obučenosti, profesionalizma, posvećenosti i zalaganja. Faza izvršenja vježbe trajala je od 3.6. do 10.06.2024.godine. Ovoj fazi prethodile su faze planiranja i pripreme koje su između ostalog uključivale održavanje planskih konferencija, kvaifikacijsko bojevo gađanje pješadijskim i artiljerijskim oruđima, individualnu i kolektivnu obuku komandi i jedinica.

Tokom vježbe realizovan je kurs ocjenjivača po konceptu OCC E&F čime se za 36 pripadnika povećao broj ocjenjivača u OS BiH, kojima su načelnik ZŠ OS BiH, generalpukovnik Gojko Knežević i direktor vježbe brigadir dr Jasmin Čajić uručili certifikate.Zadnji dan vježbe 10.06.2024 godine realizovan je prikaz operativnih sposobnosti i vježba bojevog gadjanja jedinica 4. pbr,čime je upriličen Dan visokih zvanica. Sve realizovane aktivnosti tokom vježbe „Dinamičan odgovor 24-4“ na svojevrstan način povećavaju operativnu gotovost komandi i jedinica OS BiH i izvršenje misije i zadataka definisanih Zakonom o odbrani BiH., Zakonom o službi OS BiH. 

Prikazom operativnih sposobnosti 4. pbr prisustvovali su načelnik Zajedndičkog štaba OS BiH generalpukovnik Gojko Knežević sa svojim zamjenicima, komandanti EUFOR-a generalmajor Laslo Sticz i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Matthew Valas, generalski kor OS BiH, komandanti jedinica OS BiH, kao i vojnodiplomatski predstavnici akreditovani u BiH. Direktor vježbe brigadir dr Jasmin Čajić je goste upoznao sa organizacijom direktorijata i procesom vodjenja vježbe, izrazio zadovoljstvo pokazanim na vježbi i istakao visok nivo profesionalizma svih učesnika na vježbi i zvanično otvorio Dan visokih zvanica. Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Gojko Knežević je izrazio zadovoljstvo prikazanim operativnim sposobnostima jedinica koji su učestvovali na vježbi i spremnosti za izvršavanje zadataka. Komandant 4. pbr, brigadir Slaven Blavicki je istakao da je brigada realizovala vježbu sa svim svojim potčinjenim jedinicama na GPO Manjača, koja je danas krunisana prikazom operativnih sposobnosti i bojevim gadjanjem i izrazio nadu da su pripadnici brigade odgovorili svim postavljenim zadacima. 

12 FOTO GALERIJA