Vijesti

Početak kursa ”Hemijska analiza baruta” kondiciranje


Na lokaciji kasarne LSM “Gabela”, 13.03.2017. godine upriličena je ceremonija otvaranja kursa „Hemijska analiza baruta“ u svrhu kondiciranja, koji će se realizovati u periodu od 13.-17.03.2017. godine, a realizovati će ga instruktori Odjeljenja obuke Komande za obuku i doktrinu, kao i instruktori KL OS BiH. Kurs će pohađati 9 pripadnika OS BiH.

Polaznicima kursa su se obratili načelnik odsjeka za planiranje, kontrolu i koordinaciju Odjeljenja obuke Komande za obuku i doktrinu pukovnik Željko Rajković, predstavnik MTT Austrije Werner Kernmaier, kao i predstavnik OSCE Andrei Sarban.

Uvodnim riječim obratio se voditelj kursa major Šefik Čorbadžić, koji je poželio dobrodošlicu prisutnim, te iznio osnovne informacije vezano za kurs.

Predstavnik MTT Austrije Werner Kernmaier pozdravio sve prisutne i istakao kako je od 2013. godine ova oblast aktuelna u OS BiH, te je u veoma kratkom periodu puno učinjeno na ovom polju, a dokaz tome je i pronađeni i detektovani nestabilni baruti koji su predstavljali opasnost za ljudske živote i materijalna dobra. Istakao je da ozbiljan pristup ovom problemu doveo i na visok nivo obučenosti lica koja rade sa ovom vrstom sredstava i da je ovo prilika da polaznici osvježe znanja i upoznaju se sa novinama iz ove oblasti.

Predstavnik OSCE Andrei Sarban rekao je da je upoznat sa ovom problematikom i da OSCE zna za napore koje OS BiH čine na putu rješavanja viškova naoružanja i nestabilne municije, te da prati i daje podršku ovakvim projektima koji prate životni tok municije, 100 postotne inspekcije i hemijske analize baruta. Također je rekao da su OS BiH blizu konačnog uspjeha na ovom polju, a u tu svrhu će i podržati projekat izgradnje centralne labaratorije za analizu baruta koja će biti smještena u Doboju, i time biti još spremnije da se nose sa izazovima koje se postave pred nju.

Pukovnik Rajković je u ime komandanta Komande za obuku i doktrinu brigadira Ilije Petrovića i u svoje lično ime pozdravio prisutne, zahvalio se MTT Austrije na dosadašnjoj podršci, te skrenuo pažnju polaznicima da je ovaj kurs jedan od najkomplesnijih i najzahtjevnijih izazova u radu iz ove oblasti i da sticanje i utvrđivanje znanja mora biti prioritet i vodilja ovog kursa, poslije čega je kurs proglasio otvorenim.